Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Boomerang



Δημοσιεύτηκε σήμερα το πόρισμα για τις προσλήψεις φυλάκων στο μουσείο της Πέλλας. Οι πίνακες των προσληφθέντων έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρχει διαφάνεια. Άλλωστε, η διαφάνεια είναι βασική δέσμευση της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Αυτοί που έβγαλαν το "ρεπορτάζ" για την Τζάκρη, θα ζητήσουν συγγνώμη; Ή μήπως θα αναθεωρήσουν τις δημοσιογραφικές τακτικές τους ώστε να κάνουν πραγματικό ρεπορτάζ αντί να φτιάχνουν ιστορίες για ανύπαρκτα σκάνδαλα; Δυστυχώς, δε νομίζω πως θα κάνουν την αυτοκριτική τους. Γι' αυτό και αξίζει τον κόπο να τους ασκήσουμε οι πολίτες υπεύθυνα κριτική για το επίπεδο της ενημέρωσης που μας προσφέρουν.

Μέχρι τώρα ήμουν μάλλον καλόπιστος. Θεωρούσα πως μερικοί επιχειρούν να στρέψουν τον κόσμο απέναντι στη νέα κυβέρνηση από ανοησία και ανικανότητα. Πως απαιτούν παραιτήσεις υπουργών για να ικανοποιήσουν άλογους φόβους που γεννήθηκαν με την κρίση στην οποία βρεθήκαμε. Επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν λογικά τα προβλήματα στα οποία βρεθήκαμε, ενεργούν με αυτόν τον τρόπο.

Μιλώντας όμως με έναν φίλο μου άρχισα να υποψιάζομαι και μια άλλη παράμετρο. Πως συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα εκβιάζουν την νέα κυβέρνηση για να συνεχίζουν να νέμονται το κράτος ακόμα και τώρα που η οικονομία έχει καταρρεύσει. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι καινούριο. Από την επομένη της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης είχα παρατηρήσει σειρά δημοσιευμάτων για πρόσωπα της εμπιστοσύνης του Παπανδρέου που κατά τη γνώμη μου στόχο είχαν τον ίδιο. Σαν μαφιόζικα μηνύματα που προσπαθούσαν να περάσουν ένα "σε συμφέρει να τα έχεις μαζί μας καλά" και "δε μας θέλεις απέναντί σου".

Είναι πολύ λογικό αυτές οι τακτικές να συνεχίζονται. Και δε βρίσκω τον λόγο γιατί να μην ενταχθούν εκεί οι νέες πιέσεις για παραιτήσεις, όπως με την Γκερέκου και την Τζάκρη. Το πρόβλημα δεν το έχει ο Παπανδρέου όμως. Το έχουν οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες. Που μέσα στην αλαζονεία τους τα τελευταία χρόνια δεν συνειδητοποίησαν πως ο Παπανδρέου δε διαπλέκεται. Πως δεν τους υπολογίζει. Πως ενδιαφέρεται μόνο για το συμφέρον του τόπου. Πως εννοεί αυτό που λέει, ότι δεν τον νοιάζουν οι καρέκλες.

Ατύχησαν λοιπόν. Και οι τακτικές τους γυρίζουν μπούμερανγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: