Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Η είδηση της ημέρας


Το σημαντικό γεγονός της ημέρας δεν είναι ότι ο Μαντέλης πήρε μερικές χιλιάδες ευρώ από επιχειρηματίες. Αυτά συμβαίνουν σε όλες τις δημοκρατίες και σε όλα τα καθεστώτα του κόσμου. Παντού βρίσκονται κάποιοι που τα παίρνουν.

Το σημαντικό γεγονός της ημέρας είναι ότι η εξεταστική επιτροπή που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου αποκάλυψε επιτέλους κάτι. Κίνησε τις διαδικασίες, άνοιξε λογαριασμούς στο εξωτερικό, βρήκε τον δικαιούχο, τον κάλεσε να καταθέσει και τον οδήγησε στην ομολογία πως ο λογαριασμός ήταν για πολιτικό του ΠΑΣΟΚ. Και μετά κάλεσε τον πολιτικό ο οποίος και ομολόγησε.

Αυτό αλλάζει το κλίμα κουκουλώματος που υπήρχε με την προηγούμενη διακυβέρνηση. Πράγματα αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Χωρίς να ενδιαφέρεται ο Πρωθυπουργός για το πολιτικό κόστος. Το οποίο έτρεμε ο προηγούμενος Πρωθυπουργός.

Η ομολογία Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής δείχνει πως όταν οι θεσμοί λειτουργούν, φέρνουν αποτελέσματα. Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο χρειάζεται να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα όλες οι θεσμικές διαδικασίες που προβλέπονται από τη Δημοκρατία μας. Χρειάζεται ακόμα περισσότερα πράγματα να βγουν στο φως. Χρειάζεται να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Και για να γίνει αυτό, πρέπει αφενός οι πολίτες να στηρίζουν αντί να απαξιώνουν τους θεσμούς και αφετέρου οι βουλευτές να κάνουν τη δουλειά τους με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Η λειτουργία του κοινοβουλίου δεν είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Η Βουλή είναι θεσμικά ανεξάρτητη εξουσία από την Κυβέρνηση, και πρέπει μόνη της να περιφρουρήσει το κύρος της και να επιτελέσει το έργο της.

Το να μην επιτελούν οι βουλευτές το έργο τους υποσκάπτει την ίδια τη Δημοκρατία.

Υ.Γ. Είχα σκοπό να βάλω τίτλο του post "Και αυτός για το παιδί του το έκανε...", επειδή από τα χρήματα του λογαριασμού πληρώθηκαν τα δίδακτρα του γιου του Μαντέλη στο Columbia, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, και κάποια άλλα έξοδα του υιού Μαντέλη, αλλά σκέφτηκα πως αυτό θα ήταν αδικία απέναντι στην Μαριάννα Ντούβλη, η οποία δεν έκανε κάτι παράνομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: