Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ποιος πληρώνει ποιον;

Πολλές φορές ακούγεται το λαϊκίστικο "εγώ πληρώνω τον μισθό σου", όταν κάποιος έχει θυμώσει με κάποιον δημόσιο υπάλληλο. Ποιος όμως πληρώνει ποιον σε αυτή τη χώρα;

Το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει γίνει, λέει πως οι πολίτες αυτής της χώρας πληρώνουν φόρους και τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Και πως το κράτος αναλαμβάνει να παρέχει ορισμένες υπηρεσίες, από την υγεία και την εκπαίδευση, στη διαφύλαξη της εθνικής ακεραιότητας και τη διατήρηση της έννομης τάξης και να τηρήσει ορισμένες υποχρεώσεις.

Έτσι, με τα λεφτά από τη φορολογία αλλά και τους άλλους πόρους του, το κράτος αναλαμβάνει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, να φτιάξει δρόμους και να δώσει ρεύμα, να πάρει αεροπλάνα και αξονικούς τομογράφους.

Για να γίνουν όλα αυτά έχουν συμβάλλει όλοι, ή τουλάχιστον θα πρέπει να έχουν συμβάλλει όλοι, μέσα από την τήρηση των υποχρεώσεών τους. Λεφτά από τον συνταξιούχο της Αλεξανδρούπολης πάνε στον αξονικό τομογράφο της Αθήνας. Λεφτά από τον δημόσιο υπάλληλο της Αθήνας πάνε στους δρόμους της Πάτρας. Λεφτά από τον ιδιωτικό υπάλληλο της Αθήνας, πάνε στα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Λεφτά από τον ελεύθερο επαγγελματία της Θεσσαλονίκης, πάνε στην κατασκευαστική εταιρία της Λάρισας.

Έτσι λειτουργεί το σύστημα. Αντί λοιπόν να ψάχνουμε ποιος πληρώνει ποιον, ας κοιτάξουμε πώς θα εκπληρώσουμε καλύτερα τις υποχρεώσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: