Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Πού θα βγει αυτή η κατάσταση;


Είμαι προβληματισμένος σχετικά με τα ανώνυμα δημοσιογραφικά blogs που έχουν μεγάλη αναγνωσιμότητα. Ο πρώτος λόγος του προβληματισμού μου είναι η παρατήρηση που έχω κάνει, ότι δηλαδή πολλές φορές όταν δημοσιεύουν πληροφορίες με υπονοούμενα οι οποίες μετά διαψεύδονται, αντί να ζητήσουν συγγνώμη για το λάθος τους και να αξιολογήσουν το μηχανισμό με τον οποίον παίρνουν πληροφορίες, διαγράφουν τις σχετικές αναρτήσεις, ώστε να φαίνεται ότι δεν το είχαν πει ποτέ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν άλλα blogs ότι δημοσίευσαν τέτοιες πληροφορίες για να απαξιώσουν τον ανταγωνισμό.

Όχι μόνο δηλαδή προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία τους, αλλά μας βγάζουν και τρελούς όταν μας λένε πως είχαν σωστές πληροφορίες ενώ την προηγούμενη έλεγαν τα αντίθετα! Αυτή η χυδαιότητα από σελίδες με τεράστια αναγνωσιμότητα με σοκάρει. Αλλά δυστυχώς η χυδαιότητα δε σταματάει εκεί. Έχω μείνει άφωνος από τις χαμηλού επιπέδου αναρτήσεις μέσα από τις οποίες κάνουν χυδαίες επιθέσεις σε συγκεκριμένους πολιτικούς ή πολιτικές, προσπαθώντας να φτιάξουν μια agenda που αυξάνει τον φανατισμό με άλογο τρόπο.

Επιθέσεις χωρίς λογική, ισοπεδωτικές διαθέσεις, υποδαύλιση παθών, στοιχεία που οδηγούν στη δημιουργία ενός όχλου και ενός κλίματος λυντσαρίσματος. Είναι δε απορίας άξιο αν αυτό το κάνουν οι συγγραφείς των αναρτήσεων επειδή πραγματικά είναι τόσο χαμηλού επιπέδου, ή επειδή θέλουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά - εκδοτικά συμφέροντα, ή και για τα δύο. Αυτό όμως που με απασχολεί είναι το κατά πόσο εκφράζουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και το μέγεθος της επιρροής τους.

Είμαι βαθιά προβληματισμένος γιατί αν πάρα πολλοί άνθρωποι σκέφτονται έτσι, ή μαθαίνουν να σκέφτονται έτσι, τότε αυτό δεν μπορεί να βγει σε καλό. Ειδικά στην δύσκολη περίοδο στην οποία έχει μπει η χώρα. Ελπίζω πως η επιρροή που έχουν και η αντιπροσώπευση που προσφέρουν να είναι μικρές και πως θα υπάρξουν φωνές με λόγο ορθό που θα πείσουν τον κόσμο για τη σημασία της λογικής ανάλυσης και για την καταστρεπτικότητα των άλογων κραυγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: