Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

"Λεφτά υπάρχουν"


Το ελληνικό κράτος έχει ελλείμματα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Όλοι το ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια. Και κάθε φορά, τα ελλείμματα καλύπτονταν με δανεικά. Τα έσοδα του κράτους, συν τα δάνεια που παίρναμε βοηθούσαν να καλυφθούν όλα τα έξοδα του δημοσίου.

Στις προηγούμενες εκλογές τέθηκε το ζήτημα του πώς αξιοποιούνται τα χρήματα αυτά. Ο Παπανδρέου είπε πως η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε με λάθος τρόπο αυτά τα λεφτά. Πως πιστεύει σε ένα διαφορετικό μοντέλο, που βοηθά αυτούς που έχουν ανάγκη και όχι αυτούς που έχουν μέσο. Και εξελέγη Πρωθυπουργός με την προσδοκία ότι θα αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων του δημοσίου.

Όμως στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν. Ο δανεισμός σταμάτησε, αφού τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη. Και έτσι βρεθήκαμε στη δύσκολη θέση να μην μπορούμε πια να διαχειριστούμε μόνοι μας τα χρήματα του κράτους, γιατί δεν μπορούσαμε πια να καλύψουμε τα ελλείμματα.

Αυτή τη δραματική αλλαγή πολλοί δε λένε να την καταλάβουν. Και κατηγορούν τον Παπανδρέου πως είπε ψέματα προεκλογικά. Απαξιώνοντας το πολιτικό σύστημα.

Δε γράφω αυτό το κείμενο γιατί θέλω να υπερασπιστώ τον Παπανδρέου. Αλλά γιατί δεν αντέχω άλλο τον ανορθολογισμό. Και επειδή θεωρώ πως ο ανορθολογισμός είναι η βασική αιτία όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στη χώρα. Γι' αυτόν τον λόγο είμαι αναγκασμένος να αρχίσω να επισημαίνω απόψεις που είναι βαθιά ανορθολογικές.

Και μια από αυτές τις απόψεις είναι πως το "τα λεφτά υπάρχουν" ήταν ψέματα που σκοπό είχαν να παραπλανήσουν τον κόσμο. Λεφτά έπαψαν να υπάρχουν όταν σταμάτησε ο δανεισμός. Αν τα επιτόκια δεν είχαν εκτιναχθεί, η κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα χρήματα σύμφωνα με το προεκλογικό της πρόγραμμα. Τώρα, εκ των πραγμάτων, δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Τώρα, η agenda άλλαξε. Από το πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα χρήματα, περάσαμε στο πώς να βρει η κυβέρνηση χρήματα.

Όσοι δεν αντιλαμβάνονται πως μέσα σε λίγους μήνες έγιναν τόσο δραματικές αλλαγές, κάνουν λάθος. Και απαξιώνουν έναν Πρωθυπουργό και μια Κυβέρνηση που αποτελεί τη μοναδική ελπίδα της χώρας να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Έναν Πρωθυπουργό και μια Κυβέρνηση που πολιτεύτηκαν με ειλικρίνεια και ελπίδα, με διάθεση για δουλειά και αλλαγές. Και μποϋκοτάρουν τη σωτηρία και την ανάπτυξη του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: