Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Κρίμα


Δεν είναι εύκολο όταν πρόκειται να ασκήσεις κριτική σε κάποιον που κατέχει έναν τόσο σοβαρό θεσμικό ρόλο. Τα λόγια όμως του Προέδρου της Βουλής μου έχουν κάνει αρκετές φορές εντύπωση τον τελευταίο καιρό και θα ήθελα να τα σχολιάσω.

Θα ξεκινήσω με κάτι θετικό. Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει πει πως όλες οι προσλήψεις στη Βουλή θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Με αυτή την απλή κίνηση σταματάνε όλες οι σκιές για τους υπαλλήλους της Βουλής και τους πολιτικούς που διόριζαν κόσμο με αδιαφανείς διαδικασίες. Τώρα η διαφάνεια και η αξιοκρατία επιβάλλονται.

Σε αυτόν τον τομέα, η Βουλή ακολουθεί την Κυβέρνηση, που επέβαλε την αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα. Φανταστείτε το μήνυμα που θα έδινε το Κοινοβούλιο αν η Βουλή εξαιρείτο από το ΑΣΕΠ, τη στιγμή που όλος ο δημόσιος τομέας θα υπαγόταν σε αυτό.

Το δεύτερο που έχω ακούσει και το κρίνω θετικά είναι πως ενώ τις προηγούμενες χρονιές ο προϋπολογισμός του Κοινοβουλίου είχε αύξηση, φέτος είχε μείωση. Είναι σημαντικό ο Πρόεδρος να περιορίσει τις δαπάνες πολύ, διότι κάθε ευρώ που θα εξασφαλίσει από τη Βουλή θα δοθεί κάπου αλλού και θα καλυφθεί κάποια ανάγκη της χώρας.

Στο σημείο αυτό όμως έρχεται και το πρώτο αρνητικό που άκουσα. Ο Φίλιππος Πετσάλνικος δε φαίνεται να έχει γνώσεις για τη νέα οικονομία που προωθεί τις νέες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δημοσιεύματα για εξωφρενικά ποσά σχετικά με το site της Βουλής. Αν δεν έχει γνώσεις θα πρέπει να καλύψει την αδυναμία του με αποτελεσματικό τρόπο. Τονίζω ότι ο τρόπος κάλυψης των αδυναμιών πρέπει να είναι αποτελεσματικός, γιατί από ό,τι φάνηκε ο τρόπος που διάλεξε (π.χ. σύγκριση δαπάνης με αντίστοιχη δαπάνη για το site του δήμου Αθηναίων) δεν ήταν αποτελεσματικός.

Θέσεις τόσο σημαντικές όσο αυτή του Προέδρου της Βουλής απαιτούν προσόντα υψηλού επιπέδου. Κατά τη γνώμη μου καθένας πρέπει να μπορεί να κάνει την απαραίτητη ενδοσκόπηση πριν να αναλάβει ένα τόσο σοβαρό αξίωμα.

Το δεύτερο αρνητικό που θέλω να σημειώσω είναι η κακή εικόνα ενός Προέδρου της Βουλής που βγαίνει να υπερασπιστεί τις απολαβές των υπαλλήλων της Βουλής και τις επιλογές των προκατόχων του στο ζήτημα των προσλήψεων. Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να εμφανίζεται ως υποστηρικτής των οικονομικών συμφερόντων των εργαζομένων στη Βουλή, με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορεί ο κάθε υπουργός να εμφανίζεται ως υποστηρικτής των οικονομικών συμφερόντων των εργαζομένων του υπουργείου του, ειδικά σε καιρούς οικονομικής κατάρρευσης.

Οι δε επιλογές των προκατόχων του, κυρίως των δύο τελευταίων, αν κρίνω από τους αριθμούς των υπαλλήλων στη Βουλή από την πτώση της χούντας μέχρι σήμερα, ήταν λανθασμένες και φαύλες. Κατά τη γνώμη μου ο νέος Πρόεδρος θα έπρεπε να διαχωρίσει τη θέση του και να καταδικάσει τη φαυλότητα και όχι να υπερασπιστεί αδιαφανείς διορισμούς που διόγκωσαν τον αριθμό των υπαλλήλων, με τον ίδιο τρόπο που η προηγούμενη διακυβέρνηση διπλασίασε τον αριθμό των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα.

Το τρίτο αρνητικό σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ, και το οποίο με σόκαρε, είναι η άγνοια και ο επαρχιωτισμός που έδειξε με το σχόλιό του εναντίον της Γερμανίας και του πνευματικού επιπέδου της, τη στιγμή που πρόκειται για χώρα με τεράστια συνεισφορά στην επιστήμη, την τεχνολογία και τα γράμματα. Τα δεκάδες νόμπελ και η δυναμική οικονομία απλά επισφραγίζουν πνευματικούς μόχθους εκατονταετιών.

Δε θα περίμενα ποτέ από τον Πρόεδρο της Βουλής να ασκεί τόσο επιπόλαιη κριτική, κριτική που δηλώνει βαθύτερη άγνοια σχετικά με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά και έναν ιδιότυπο εθνικισμό, τη στιγμή που η χώρα αυτού που ασκεί την κριτική αυτή καταρρέει.

Το τελευταίο γεγονός που θα αναφέρω, που αποτέλεσε και αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο, είναι η προσπάθεια υπεράσπισης τοπικών μικροσυμφερόντων κατά τη συζήτηση για τον Καλλικράτη. Ο Υπουργός Εσωτερικών έδωσε μια εξαιρετική απάντηση, αλλά εγώ δε θα σταθώ εκεί. Ένας Πρόεδρος της Βουλής που αποφασίζει να μιλήσει και στην ομιλία του κάνει κριτική στην κυβέρνηση υπερασπιζόμενος τέτοιου είδους μικροσυμφέροντα με τρομάζει. Κατά τη γνώμη μου αυτό δείχνει αδυναμία διαχωρισμού του ουσιώδους από το επουσιώδες και προσκόλληση σε τοπικισμούς που ανήκουν σε άλλον αιώνα.

Πραγματικά κρίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: