Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ρίσκο και πολιτική ηγεσία


Συγκινήθηκα διαβάζοντας σήμερα τη συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα του Νίκου Παππά, ναυάρχου και κυβερνήτη του "Βέλους", ενός δημοκρατικού στρατιωτικού που τίμησε τη χώρα με τις πράξεις του.

Σε ένα σημείο λέει:

Όπως ξέρετε, νομικά κάθε πολεμικό πλοίο στο εξωτερικό θεωρείται ελληνικό έδαφος. Έτσι και το «Βέλος». Αυτό το γνώριζαν ασφαλώς και ο τέως βασιλιάς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Θα μπορούσαν να επιβιβαστούν Κωνσταντίνος και Καραμανλής στο «Βέλος» και να κινηθούμε προς την Κρήτη, όπου δεν υπήρχε περίπτωση να μην είχαμε την υποστήριξη του ντόπιου πληθυσμού. Θα σχημάτιζαν κυβέρνηση και η χούντα θα δεχόταν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα.


Είχε επαφές με τον Βασιλιά και τον Καραμανλή και τους πρότεινε να σχηματίσουν κυβέρνηση σε ελληνικό έδαφος και να μεταβούν στην Κρήτη. Αλλά αυτοί φοβήθηκαν και δεν πήραν το ρίσκο. Προσωπικά συμφωνώ με την ανάλυσή του. Θα ήταν η αρχή για το τέλος της χούντας και η Κρήτη θα απελευθερωνόταν σε μια νύχτα.

Δεν μπορώ παρά να φανταστώ τον επαναστάτη του Θερίσου. Θα ριχνόταν αμέσως στη δουλειά για την ανάσταση της πατρίδας. Θα άδραζε την ευκαιρία και θα ηγείτο της επανάστασης. Θα απελευθέρωνε την Ελλάδα.

Δυστυχώς, η ιστορική ηγεσία της χώρας εκείνη την εποχή αποδείχτηκε κλάσεις κατώτερη του Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: