Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Το πραγματικό του πρόσωπο


Τα τελευταία επτάμισι χρόνια, ο Ερντογάν έχει αναδειχτεί σε ηγέτη διεθνούς βεληνεκούς, και έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη στην περιοχή της Δυτικής Ασίας. Αυτή είναι η εικόνα για τον Τούρκο Πρωθυπουργό που δικαίως έχει σχηματίσει ο υπόλοιπος πλανήτης.

Όχι όμως και οι Έλληνες δημοσιογράφοι. Με το χαμηλό επίπεδο που τους διακρίνει, κάλυψαν την ιστορική επίσκεψη Ερντογάν με πολλά "ναι μεν, αλλά". Ήθελαν σώνει και καλά να βγάλουν αρνητικά σημεία από μια τόσο ιστορική στιγμή και αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν τους αρκούσε που η χαμηλού προφίλ διπλωματία Παπανδρέου και Ερντογάν οδήγησε στην αναθέρμανση των σχέσεων μετά από τόσα χρόνια και σε μια τέτοιου υψηλού επιπέδου επίσκεψη. Ήθελαν να λυθούν όλα τα ζητήματα σε μια μέρα. Ή τουλάχιστον μίλησαν σαν να ήθελαν κάτι τέτοιο.

Μια δημοσιογραφία της μιζέριας, που ακόμα και όταν γράφεται ιστορία βρίσκει κάτι αρνητικό να πει για να μειώσει το μεγαλείο της περίστασης, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε θρασύτατα σχόλια, όπως αυτά που ακούστηκαν στην συνάντηση που είχε ο Τούρκος Πρωθυπουργός με τους Έλληνες εκδότες. "Είδαμε το πραγματικό του πρόσωπο", είπαν, προσπαθώντας να περιγράψουν έναν περιθωριακό ηγέτη μιας τριτοκοσμικής χώρας που δεν ξέρει από δημοκρατία. Αλλά αυτοί που είναι πράγματι τριτοκοσμικοί είναι οι νεόπλουτοι διαπλεκόμενοι δημοσιογράφοι, που επειδή απέκτησαν κάποια χρήματα θεωρούν πως είναι και πολιτισμένοι, πως ξέρουν πραγματικά τι θα πει δημοκρατία και δυτικός πολιτισμός.

Σε πείσμα του χαμηλού επιπέδου, ο Παπανδρέου προχωρά σε διπλωματία υψηλού επιπέδου, με μεγάλες συνέπειες. Ξαναπιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ως υπουργός Εξωτερικών το 2004, σε μια περίοδο που βρισκόμασταν κοντά στην επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία. Οι σχέσεις των δύο κρατών, μετά από μια περίοδο ύπνου για την ελληνική διπλωματία των Καραμανλή, Μολυβιάτη και Μπακογιάννη, αναθερμαίνονται. Οι διαδικασίες για την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων και την ανάπτυξη συνεργασίας και καλής γειτονίας ξεκινάνε ξανά. Παρόλο που η περίοδος είναι δύσκολη για την οικονομία της Ελλάδας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποδεικνύει πως είναι πραγματικά ένας σημαντικός ηγέτης.

Είμαι σίγουρος πως οι Παπανδρέου - Ερντογάν θα οδηγήσουν αυτή την μεριά του πλανήτη σε μια εποχή ειρήνης και ανάπτυξης. Πιστεύω πως πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους και να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς που επιμένουν να τορπιλίζουν την ειρήνη στην περιοχή. Όσοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων, θα ξεπεραστούν από την ίδια την πραγματικότητα. Οι προσπάθειές τους να φέρουν την πραγματικότητα στα δικά τους μέτρα θα αποτύχουν αυτή τη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: