Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Χυδαιότητα


Σήμερα έχω μείνει άφωνος με την καταιγίδα δημοσιευμάτων, κυρίως στο blog troktiko, εναντίον της Άντζελας Γκερέκου, σχετικά με μια φορολογική υπόθεση του συζύγου της, Τόλη Βοσκόπουλου. Η χυδαιότητα των δημοσιευμάτων, η σφοδρότητα με την οποία απαιτούσαν την αποπομπή της Γκερέκου από το αξίωμά της, μου έκανε εντύπωση.

Τόσα χρόνια που η Ελλάδα διαλυότανε και κάθε έννοια κράτους δικαίου είχε πάει περίπατο, οι Έλληνες κοιμούνταν ύπνον βαθύ. Τώρα ξαφνικά κάποιοι ζητάνε αίμα και κάνουν χυδαίες επιθέσεις στην... Γκερέκου. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Κατά τη γνώμη μου, αυτού του είδους οι επιθέσεις έχουν ένα χαρακτηριστικό: την απουσία ορθολογικής προσέγγισης στην κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τόπος. Κανονικά, μετά το σοκ για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, θα έπρεπε να γίνει κριτική και αυτοκριτική σε όλα τα επίπεδα. Λέγοντας κριτική, δεν εννοώ καταγγελτικό λόγο επιπέδου καφενείου, αλλά λογική ανάλυση.

Δυστυχώς, ως κοινωνία δεν έχουμε συνηθίσει να καταφεύγουμε στην λογική ανάλυση όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Εκεί που δεν υπάρχει λογική ανάλυση, ευδοκιμούν άλογες αντιδράσεις. Το κακό όμως είναι πως με την αλογία δεν μπορεί να λυθεί κάποιο πρόβλημα. Αντί λοιπόν να αντιδρούμε σαν μικρά παιδιά, καλό θα ήταν να ενηλικιωθούμε και να καταφύγουμε στον ορθό λόγο ως μέσο αντιμετώπισης των προβλημάτων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: