Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Άσχετοι ή τυχοδιώκτες;


Άκουσα τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας για τα οικονομικά να κάνει την φοβερή και τρομερή αποκάλυψη πως τα μέτρα δεν τα πήρε η τρόικα, αλλά η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Από ό,τι φαίνεται, ο λαϊκισμός δεν έχει όρια σε αυτή τη χώρα.

Η τρόικα δεν μπορεί να επιβάλλει μέτρα στην Ελλάδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να επιβάλλει πολιτικές σε ένα κυρίαρχο κράτος. Αυτό το ξέρουν όλοι, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να το ξέρουν όλοι. Το μόνο δικαίωμα που έχουν οι ξένοι είναι να μη σου δώσουν τα λεφτά τους.

Αυτό ακριβώς το ζήτημα τέθηκε στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης. Δεν μας είπε κανείς "θα κάνετε αυτό και αυτό, τελεία και παύλα". Αυτό που μας είπαν, σε απλά ελληνικά, είναι πως "αν κάνετε αυτό και αυτό, θα σας δώσουμε αυτά τα χρήματα". Και εμείς αποδεχτήκαμε τις προτάσεις, για να πάρουμε τα χρήματα.

Η απόφαση προφανώς και ήταν της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως και τα χρήματα προφανώς και ήταν των κρατών τα οποία τα έδωσαν σε εμάς. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πει "δεν παίρνω νέα μέτρα". Αλλά και τα άλλα κράτη θα μπορούσαν να πουν "δε σου δανείζουμε χρήματα".

Όλα αυτά τα τα προφανή πράγματα, που τα ξέρει ένας απλός πολίτης αυτής της χώρας, δεν τα γνωρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση; Πού το πάνε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως τα μέτρα είναι δικά της και όχι της τρόικας;

Οι άνθρωποι είναι άσχετοι ή τυχοδιώκτες. Ή και τα δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: