Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

OMG θες να πεις πως δεν φταίει για όλα το Δημόσιο;

Σοκ σήμερα με την απαίτηση της Τρόικας για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι τώρα τα μέσα ενημέρωσης κοιμούνταν μακάρια τον ύπνο του δικαίου νομίζοντας πως καθάρισαν ρίχνοντας τα πάντα στους δημοσίους υπαλλήλους. Και ξαφνικά ανακαλύπτουν πως οι ξένοι έχουν διαφορετική άποψη, πως θεωρούν τεράστιο πρόβλημα την έλλειψη ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα σε σχέση με άλλους ιδιωτικούς τομείς.

Φυσικά, η μείωση των μισθών είναι η εύκολη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Και ναι, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Αυτά ας τα χωνέψουμε όσο είναι καιρός για να μην εκπλησσόμαστε σε μερικούς μήνες από αυτά που θα έχουν συμβεί. Η δύσκολη λύση, μια λύση που δεν μπορεί να δοθεί από ένα επιτελείο ξένων ειδικών, είναι η πλήρης αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα ώστε να παράγει προϊόντα που είναι ανταγωνιστικά λόγω της ποιότητάς τους και όχι λόγω της τιμής τους.

Δεν φροντίσαμε όσο ήταν καιρός να φτιάξουμε έναν ιδιωτικό τομέα καινοτόμο. Ο ιδιωτικός τομέας στράφηκε στο δημόσιο, κατάντησε "ευρύτατος δημόσιος τομέας". Τώρα λουζόμαστε τις επιπτώσεις των επιλογών μας. Όπως στρώνεις κοιμάσαι, και εμείς, ζαλισμένοι από το πάρτι του χρήματος που έρεε από τα δημόσια ταμεία, κάναμε άσχημο στρώσιμο και ξαφνικά νιώθουμε πόνους τώρα που μας ξυπνάει βίαια η πραγματικότητα.

Το "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" ήταν περισσότερο εύστοχο από όσο φαντάζονταν ορισμένοι. Το ζήτημα τώρα είναι αν είναι πολύ αργά για αλλαγές και αν έχουμε τη δύναμη που απαιτείται για να αλλάξουμε τη χώρα μας πριν ανατραπεί βίαια η εκτέλεση του προϋπολογισμού από αδυναμία πληρωμής εκ μέρους του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: