Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ψυχραιμία!

Είπα πριν πως ο Βενιζέλος έχει χάσει την ψυχραιμία του. Μεταξύ ενός Παπανδρέου που κάνει βαρυσήμαντες δηλώσεις όταν θεσμικά απαιτείται αλλά δεν καταφέρνει να ενώσει τους Έλληνες και ενός Βενιζέλου που κάνει επίσης βαρυσήμαντες ανακοινώσεις έχοντας όμως χάσει την ψυχραιμία του, δεν μπορούμε να βρούμε μια μέση λύση; Το σκεφτόμουν και επί Σημίτη: ο Πρωθυπουργός πρέπει σε κρίσιμες στιγμές να απευθύνεται στο Έθνος και να εξομολογείται εκ βαθέων, να ανοίγει την καρδιά του και να αγγίζει συναισθηματικά και λογικά τους Έλληνες, δείχνοντάς τους τι έχει μέσα του. Ίσως και να αυταπατώμαι και να φαντάζομαι τους Έλληνες καλύτερους από ό,τι είναι, να νομίζω δηλαδή πως θα ανταποκριθούν αν ο Πρωθυπουργός με ειλικρίνεια τους εξηγήσει την κατάσταση και τις σκέψεις του, αλλά προσωπικά δε θα περιοριζόμουν στις θεσμικές ανάγκες δημόσιας παρουσίας μου, αλλά θα άνοιγα την καρδιά μου ώστε να πείσω τον κόσμο να με ακολουθήσει στις κρίσιμες αλλαγές που θα επεδίωκα.

Αυτό που καταλόγιζα στον Σημίτη το καταλογίζω και στον Παπανδρέου. Η επικοινωνία που έχει με τον κόσμο δεν αρκεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει και κάτι που θα αρκούσε αν γινότανε. Αλλά το πράγμα με τον Βενιζέλο ξεφεύγει απ' αλλού. Όπως είδαμε και στις εσωκομματικές εκλογές, ο Βενιζέλος χάνει πολύ εύκολα την ψυχραιμία του. Θυμώνει και λέει πράγματα που δεν είναι σωστό να ειπωθούν, είτε αυτά είναι τα αλαζονικά "ως μελλοντικός αρχηγός της παράταξης τον συγχωρώ" είτε αυτά τα τελευταία που είπε σήμερα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να ρίξουν δηλαδή την κυβέρνηση αν την θεωρούν αναποτελεσματική και έχουσα απολέσει το ηθικό της έρεισμα για τις αλλαγές που επιφέρει.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που με την ψήφο τους έχουν στηρίξει τη χώρα στην κρίσιμη για το Γένος αυτή περίοδο. Είναι ντροπή να τους τη λες και από πάνω όπως κάνει ο Βενιζέλος. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι το έργο του Υπουργού Οικονομικών. Το λέω από τότε που ήταν Υπουργός ο Παπακωνσταντίνου. Καταλαβαίνω πως όταν δεν έχεις εναλλακτικές, όταν είσαι κολλημένος στον τοίχο, οι κριτικές απ' έξω σε κάνουν να χάνεις την ψυχραιμία σου. Αλλά η δουλειά του Υπουργού των Οικονομικών είναι να διατηρεί την ψυχραιμία του και να προσπαθεί να πείσει και να ενώσει, όχι να βάζει εκβιαστικά διλήμματα. Αυτά έχουν ήδη μπει από την Ιστορία και οι βουλευτές τα γνωρίζουν. Το να σπρώχνει και άλλο το μαχαίρι μέσα στην πληγή μόνο αυτοκαταστροφικό μπορεί να θεωρηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: