Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Βυζαντινισμοί...

Κυρίες και κύριοι έρχονται και έχουν άγριες διαθέσεις.

Διάβασα, όσο άντεξα, την εγκύκλιο του Μητροπολίτη Μεσογαίας για την οικονομική κρίση των νοικοκυριών (αλλά όχι για την οικονομική κρίση του κράτους). Ο απίστευτος αυτός τύπος, γνωστός για τις διασυνδέσεις του στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει το θράσος να κάνει ευθεία πολιτική παρέμβαση τη στιγμή που το σύστημα εξουσίας με το οποίο... πλέχτηκε, είναι αυτό που μας οδήγησε στην κατάρρευση.

Οι πολιτικές ανησυχίες του Μητροπολίτη ήταν διαφορετικές όταν την κυβέρνηση κατείχαν τα πνευματικά του τέκνα. Τώρα όμως πρέπει να γίνει επανάσταση, όχι γιατί κατέρρευσε το... επανιδρυθέν κράτος, αλλά γιατί μπαίνουν φόροι.

Με τσαντίζουν οι ειρωνείες της ζωής. Επίσημα, ο μητροπολίτης υπηρετεί κάποιον που φέρεται να δήλωσε "απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι". Δεν μπορεί να γίνει πιο σαφές. Έφεραν, λέει, στον σαρκωμένο, κατά την Εκκλησία, Θεό, χρήματα της εποχής και εκείνος τους ρώτησε τίνος η φάτσα είναι πάνω. Όταν του είπαν πως στα λεφτά απεικονίζεται ο Καίσαρας, τους είπε να δώσουν στον Καίσαρα αυτά που του ανήκουν. Και όμως, από τότε οι μητροπολίτες του προτιμούν να συσσωρεύουν χρήμα και να υπερασπίζονται αυτά που θεωρητικά ανήκουν στον... Καίσαρα.

Με την πολιτική παρέμβαση του μητροπολίτη επιχειρείται η ανατροπή της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνηση, η επιστροφή των συντηρητικών στην εξουσία, γεγονός που μάλλον θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και την τελική καταστροφή της χώρας, με επιστροφή σε... μεσαιωνικές συνθήκες. Αυτή είναι η κατάληξη πάσης φύσεως βυζαντινισμών. Εύχομαι η κοινωνία να μην επιλέξει για άλλη μια φορά το περιθώριο της ιστορίας, όπως έκαναν οι προκάτοχοι του μητροπολίτη το σωτήριο(;) έτος χίλια τετρακόσια πενήντα τρία.

Στη γραμμή Σαμαρά, πιστεύει ο μητροπολίτης πως ο Θεός δε θα μας αφήσει. Αυτός είναι ο επίλογος της εγκυκλίου του. Και όμως, "ο Θεός" μας άφησε για αιώνες όταν κάναμε την λάθος ιστορική επιλογή να προτιμήσουμε τους Οθωμανούς από τους Δυτικούς, την Ανατολή αντί για τη Δύση. Οι μητροπολίτες, όπως και οι εθνικιστές αρχηγοί κομμάτων, δεν απασχολούνται με λεπτομέρειες όπως είναι η ιστορική πραγματικότητα. Βρισκόμενοι στον κόσμο τους, ασχολούνται με μεταφυσικές φαντασιώσεις, στις οποίες εκείνοι είναι οι ήρωες της ιστορίας και όλο το σύμπαν υποκλίνεται στην αφεντιά τους. Για εμάς όμως, τον απλό κόσμο, η ιστορία πρέπει να διδάσκει μαθήματα απαραίτητα για την υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας.

Η ανίκανη ελληνική δεξιά υποστηρίζεται από πολυάριθμους παράγοντες σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Η περιθωριοποίηση της χώρας και το πισωγύρισμα σε άλλες εποχές αποτελεί σταθερό στόχο διαφόρων προσώπων. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να το πετύχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: