Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η Δήλωση των Τριών


Θα έχετε ακούσει για το κείμενο που δημοσίευσαν τρεις Υπουργοί της Κυβέρνησης στα websites τους σχετικά με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους. Προσυπογράφω το κείμενο. Συμφωνώ με την ουσία αυτών που λέει. Πιστεύω στον εκδυτικισμό της Ελλάδος.

Δεν μπορώ όμως παρά να σημειώσω ορισμένα πράγματα.

Πρώτον, ο Λοβέρδος που υπογράφει το κείμενο μαζί με τους άλλους δύο, δεν είναι εκείνος που ήθελε να κάνει πίσω στην απαγόρευση του καπνίσματος και θα έκανε αν δεν έβαζε βέτο ο Παπανδρέου; Δεν είναι αυτός που ενώ μπορούσε να αναγκάσει τους ιατρούς στο ΕΣΥ να γράφουν μόνο την θεραπευτική ουσία και όχι το φαρμακευτικό σκεύασμα, συμβάλλοντας σε έναν μεγάλο βαθμό (αλλά όχι ολοκληρωτικά) στην κατάργηση της επιρροής των φαρμακευτικών εταιριών στον χώρο των Νοσοκομείων, έκανε πίσω; Δεν είναι αυτός που δεν τόλμησε να αγγίξει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών και να ανοίξει πραγματικά το επάγγελμα στον ελεύθερο ανταγωνισμό; Πώς συμβιβάζονται αυτά με τον εκσυγχρονισμό που ευαγγελίζεται το κείμενο που υπογράφει;

Δεύτερον, η Διαμαντοπούλου, ως Υπουργός Παιδείας, δεν είναι η καθ' ύλην αρμόδια να συντονίσει μια πολιτισμική μεταρρύθμιση ώστε να εναρμονιστούμε με τον υπόλοιπο Δυτικό Κόσμο όσον αφορά τα προγράμματα σπουδών; Σε μια εποχή που ο αρχηγός της συντηρητικής παράταξης απειλεί τη χώρα με οπισθοδρόμηση προβάλλοντας τις εθνικιστικές του ιδεοληψίες στο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων και επιθυμώντας ένα υπερσυντηρητικό ίδρυμα (και πολλές φορές φιλοχουντικό) να λογοκρίνει τα εγκύκλια προγράμματα, είναι δυνατόν μια Υπουργός Παιδείας που θέλει να παρουσιάζεται ως εκσυγχρονίστρια να μην ανατρέπει τους συσχετισμούς στο επίπεδο της νοοτροπίας και της εκπαίδευσης μέσα από τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών;

Πώς να πιστέψω πως εννοούν οι άνθρωποι αυτοί αυτά που υπογράφουν, όταν τα έργα τους λένε άλλα;

Υ.Γ. Για τον Ραγκούση, όπως παρατηρήσατε, δεν έχω να γράψω κάτι

Υ.Γ. 2 Δε θέλω να μηδενίζω τη δουλειά που έχει γίνει. Για παράδειγμα, τόσο ο Εύδοξος και το ηλεκτρονικό πάσο, όσο και ο νόμος για τα ΑΕΙ, αποτελούν τομές που βοηθούν στι σύγκλιση της χώρας με τα υπόλοιπα κράτη της Δυτική Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και με τις εξετάσεις για την ιατρική ειδικότητα, αν τελικά ψηφιστεί όπως λέγεται μέσα στον μήνα, αλλά και τις αλλαγές στο ΕΣΥ και το ασφαλιστικό. Οι εν λόγω υπουργοί έχουν δώσει δείγματα εκσυγχρονιστικής γραφής.

Ωστόσο, ο εκσυγχρονισμός είναι βαθύτερη πολιτική φιλοσοφία και στάση ζωής και πρέπει να υπηρετείται με όλες τις αποφάσεις ενός Υπουργού. Περιμένω και άλλα έργα για να πειστώ για τον εκσυγχρονιστικό χαρακτήρα τους. Και, προς Θεού, όχι πισωγυρίσματα στην Ελλάδα των πελατειακών παραχωρήσεων και των μικροκομματικών συμφερόντων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: