Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Justice delayed is justice denied


Ο πρωθυπουργός Gordon Brown ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο το Βρετανικό Κράτος συμπεριφέρθηκε στον Alan Turing, πριν από περίπου πενήντα χρόνια.

Ο Turing ήταν ένας ιδιοφυής μαθηματικός και επιστήμονας της πληροφορικής. Σε αυτόν το Βρετανικό Κράτος οφείλει την αποκρυπτογράφηση της μηχανής των Ναζί "Αίνιγμα", ενέργεια που βοήθησε στην αλλαγή των συσχετισμών στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτόν, η ανθρωπότητα οφείλει τις βάσεις για τους μοντέρνους υπολογιστές, με τη δουλειά του στους αλγορίθμους και τις μηχανές Turing.

Το 1952, σύμφωνα με τους νόμους της εποχής, καταδικάστηκε επειδή ήταν ομοφυλόφιλος και αναγκάστηκε να διαλέξει μεταξύ της φυλακής και της αναστολής υπό τον όρο ότι θα του έκαναν θεραπεία με ορμόνες για να περιορίσουν τη libido του. Ο Turing διάλεξε την ελευθερία.

Το 1954, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Είχε δηλητηριαστεί με κυάνιο. Φαίνεται πως αυτοκτόνησε, εμποτίζοντας ένα μήλο με κυάνιο. Η αήθης συμπεριφορά του Βρετανικού Κράτους απέναντί του, οδήγησε στην αυτοκαταστροφή έναν άνθρωπο στον οποίο η Ευρώπη χρωστάει την ελευθερία της. Και για αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά ζητάει συγγνώμη ο Gordon Brown, εκ μέρους της Βρετανικής Κυβέρνησης, αλλά και του Ελεύθερου Κόσμου.

Μία συγγνώμη η οποία δείχνει τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Δύση τις τελευταίες δεκαετίες. Την ανοχή και αποδοχή του διαφορετικού. Την ισοτιμία των πολιτών. Την αντίθεση σε κάθε μορφή διακρίσεων και προκαταλήψεων. Τη δύναμη της δυτικής κοινωνίας να μάθει από τα λάθη της και να προχωρήσει μπροστά.

Λένε πως καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης είναι άρνηση απονομής δικαιοσύνης. Και έχουν δίκιο. Μια μετά θάνατον συγγνώμη δεν έχει καμία σημασία για τον νεκρό επιστήμονα. Έχει όμως μεγάλη σημασία για την κοινωνία, για να κλείσουν οι πληγές και έχοντας γυρίσει σελίδα να προχωρήσει στο μέλλον με συναίσθηση της ευθύνης απέναντι σε όλα τα μέλη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: