Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Σοκ και δέος

Παρακολουθώ το debate των πολιτικών αρχηγών. Δε σχεδίαζα να γράψω σχόλιο για το debate. Ήθελα να μιλήσω για την παιδεία και τον τρόπο που μπορούν απλές αλλαγές στην εκπαίδευση να βοηθήσουν στην αλλαγή νοοτροπίας που έχει ανάγκη ο τόπος. Αλλά ενώ έβλεπα το debate άκουσα δύο πράγματα που πρέπει να σχολιάσω.

Καταρχάς να πω ευθέως ότι σοκαρίστηκα με την απάντηση του Καρατζαφέρη στην ερώτηση για την παραοικονομία και το αν πρέπει να τηρούνται οι νόμοι ή όχι. Η απάντησή του αποτελεί βαρύ τραύμα στο κράτος δικαίου και μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Με μεγάλη απλότητα απάντησε πως μπορεί το κράτος να χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δυο σταθμά για τους πολίτες του και να κάνει τα στραβά μάτια στην παραοικονομία προκειμένου να υπάρξει κάποια οικονομική ανάπτυξη.

Όχι κύριε πρόεδρε. Δεν είναι αποδεκτό ούτε βήμα πίσω στο κράτος δικαίου. Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Και πρέπει οι πολίτες να το γνωρίζουν αυτό. Και όχι να ακούνε τους πολιτικούς πως το κράτος πρέπει να κάνει τα στραβά μάτια. Αυτά τα πράγματα είναι ντροπή να ακούγονται σε ένα σύγχρονο κράτος. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε;

Ντροπή. Μόνο αυτό έχω να πω. Οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να στηρίζουν εκατό τοις εκατό το κράτος δικαίου, την ισονομία και τη δικαιοσύνη και όχι να κλείνουν το μάτι στους πολίτες που παρανομούν. Αυτό το κλείσιμο του ματιού στην παρανομία με προσβάλλει σαν πολίτη. Οι απατεώνες δικαιώνονται και οι τίμιοι άνθρωποι προσβάλλονται κατάμουτρα. Εκτός και αν νομίζει ο κύριος Καρατζαφέρης ότι δεν υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα...

Το δεύτερο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ ήταν η απάντηση του Καραμανλή στο ζήτημα της μη πληρωμής δεδουλευμένων για πολλούς μήνες από το κράτος σε χαμηλόμισθους ωρομίσθιους που εργάζονται για το Δημόσιο.

Ειλικρινά στέκομαι με το στόμα ανοιχτό βλέποντας τον Καραμανλή να μην συνειδητοποιεί τι σημαίνουν 16 ή 18 μήνες χωρίς καταβολή μισθού (για τόσους μήνες μίλαγε η ερώτηση με παραδείγματα) και να λέει γελώντας ότι το κράτος είναι ο μόνος φερέγγυος πληρωτής και ότι κάποια στιγμή θα πληρωθούν όλοι.

Είναι παραπάνω από προφανές ότι οι νοητικές του ικανότητες δεν του επιτρέπουν να αντιληφθεί πράγματα απλά και καθημερινά. Όντας ο πιο πλούσιος πολιτικός αρχηγός, και ο πιο ωφελημένος από την πολιτική παρακαταθήκη του θείου του, δεν έχει συναίσθηση πως μήνες χωρίς μισθό είναι αβάσταχτος βραχνάς για τις οικογένειες τις οποίες το κράτος εμπαίζει με αυτόν τον τρόπο. Αυτός ο άνθρωπος ήταν πρωθυπουργός της χώρας για πέντε χρόνια; Είναι απίστευτο.

Focus, κύριε Καραμανλή. Προσπάθησε να αντιληφθείς τι πραγματικά κάνεις τόσο καιρό με την κυβέρνηση σου στον τόπο. Επιτέλους, λίγη συναίσθηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: