Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Κοιτάμε μπροστά!



Ό,τι έγινε, έγινε. Οι εκλογές προκηρύχθηκαν, τo πολιτικό σύστημα είναι υπό διάλυση, η χώρα είναι σε κατάσταση ημι-χρεωκοπίας και φοβάμαι πως θα επικρατήσουν οπαδικές λογικές.

Ό,τι ξέραμε να το ξεχάσουμε. Δεν αντέχει η οικονομία την ακυβερνησία και την έλλειψη συνεργασίας. Στοιχείο κλειδί είναι η σύνθεση απόψεων. Αυτό λείπει από την ελληνική πολιτική ζωή αλλά αυτό που λείπει είναι αυτό που έχουμε ανάγκη. Πρέπει από μια κοινωνία αντιθέσεων και οπαδών να περάσουμε σε μια κοινωνία σύνθεσης και κριτικής σκέψης. Να κάνουμε δηλαδή διάλογο ουσίας και όχι μονολόγους εντυπωσιασμού.

Το blog, στη λογική της σύνθεσης, δε σκοπεύει να κάνει κριτική για τα χρόνια που πέρασαν. Αυτά είναι γνωστά και είναι παρελθόν. Οι εκλογές θα γίνουν σε έναν μήνα, ο Παπανδρέου θα γίνει πρωθυπουργός και τότε αρχίζουν τα δύσκολα, τότε αρχίζει η δημιουργική προσπάθεια για την αλλαγή της χώρας, τότε θα παιχτεί το στοίχημα του εκσυγχρονισμού ή της χρεωκοπίας.

Και σε αυτή την προσπάθεια δεν έχουμε περιθώρια για κομματικές ταυτότητες και πικρίες. Πρέπει όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας και να δώσουμε τον εαυτό μας για να πάει μπροστά η χώρα. Τα οικονομικά μεγέθη είναι τόσο δραματικά, που είναι ορατό το ενδεχόμενο να ζητήσουμε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για να μη φτάσουμε εκεί, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι την προσπάθεια του Παπανδρέου μετά τις εκλογές.

Και πρέπει να βοηθήσουμε και αυτοί που συμφωνούμε και αυτοί που διαφωνούν με τον Παπανδρέου. Ακόμα και να διαφωνεί κανείς μαζί του, αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος που έχουμε. Επομένως, όλοι πρέπει να τον βοηθήσουμε.

Μα, θα πει κάποιος, δεν είναι θέμα των πολιτικών; Εμείς τι χρειαζόμαστε;

Το πρόβλημα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πρόβλημα κοινωνίας. Είναι πρόβλημα νοοτροπίας. Είναι πρόβλημα μιας λογικής που δε βλέπει το συμφέρον της χώρας, που βάζει πάνω από τη χώρα την οικογένεια και το κόμμα, που δεν αντιλαμβάνεται πως αν η χώρα βουλιάξει θα βουλιάξουμε και εμείς μαζί και πως αν η χώρα ευημερήσει θα ωφεληθούμε όλοι.

Και επειδή οι γενικές αρχές πρέπει να προσωποποιηθούν, το blog εκφράζει την υποστήριξή του στις ιδέες του Μίμη Ανδρουλάκη, ενός πολιτικού που κινείται με συνέπεια στο πνεύμα της σύνθεσης, του εποικοδομητικού διαλόγου, της κοινής λογικής.

Ο Μίμης είναι ένας δυναμικός πολιτικός που αναγνωρίζει τα προβλήματα που αναφέραμε και προτείνει λύσεις. Λύσεις ρεαλιστικές, λύσεις που οικοδομούν, λύσεις που βλέπουν προς τα εμπρός.

Στηρίζουμε επομένως την υποψηφιότητά του και καλούμε τους αναγνώστες να προβληματιστούν πάνω στις ιδέες του.

Αρκετά με τις δυνάμεις που αγωνίζονται να προστατεύσουν με νύχια και με δόντια το status quo. Από όποιο κόμμα και αν προέρχονται. Ναι στην Ελλάδα που δημιουργεί, που σκέφτεται κριτικά και διψά για την ανανέωση της πολιτικής ζωής και την μεταμόρφωση της πατρίδας σε ένα μοντέρνο Δυτικό κράτος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: