Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ποια πρέπει να είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε εκλογικά. Ακόμα και καταποντισμένο όμως καλείται να παίξει κεντρικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα, γιατί χωρίς αυτό δε σχηματίζεται κυβέρνηση. Τι πρέπει να κάνει;

Κατά τη γνώμη μου το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συγκυβερνήσει. Δηλαδή να διεκδικήσει και να πάρει υπουργεία ώστε να κάνει πράξη την πολιτική του σε ορισμένους τομείς. Έτσι, και η Ελλάδα θα αλλάξει, και το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει κυβερνητική λύση για την κοινωνία. Ώστε αν αλλάξει και προς το αναλογικότερο ο εκλογικός νόμος, το ΠΑΣΟΚ να εδραιωθεί ως κυβερνητική δύναμη έστω και με μικρά ποσοστά.

Δεν πρέπει να αποδεχτεί τον ρόλο ενός μικρού κόμματος που απλά στηρίζει μια κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχει στον σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν πρέπει να αποδεχτεί τον νέο δικομματισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να ασκήσει αμυντική αντιπολίτευση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έτσι θα τον εδραιώσει ακόμα περισσότερο. Δεν πρέπει να ελπίσει πως θα αποκτήσει ξανά 40% και δεν πρέπει να κάνει τον σχεδιασμό του βασισμένο σε αυτή την ελπίδα.

Μια κυβερνητική θητεία τετραετίας, με την εφαρμογή πολιτικών του ΠΑΣΟΚ από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ κρατά το κόμμα πρωταγωνιστή.

Όμως τα δείγματα γραφής του νέου Προέδρου δεν είναι θετικά. Η ανυπαρξία θέσεων του ΠΑΣΟΚ στο site στο ίντερνετ δείχνει πως ο νέος Πρόεδρος δε σκόπευε να επιφέρει συγκεκριμένες αλλαγές στην κοινωνία δια της συμμετοχής του κόμματός του στην κυβέρνηση. Η άποψή του να μη συμμετέχουν πρωτοκλασάτα στελέχη στη νέα κυβέρνηση οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα. Όπως και το να μη θέτει θέμα προσώπων (Πρωθυπουργού - Υπουργών). Θέλει να πάρει το ΠΑΣΟΚ τον ρόλο ενός μικρού κόμματος. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι ανιστόρητο.

Η κίνηση του Βενιζέλου να βάλει προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, μια μέρα πριν τις εκλογές, να το επαναλάβει το βράδυ των εκλογών, για να κάνει μετά, κατά τα μέχρι τώρα φαινόμενα, πίσω, είναι ένας τακτικισμός που δεν έχει θέση στη δύσκολη κατάσταση που περνά ο τόπος. Χρειαζόμαστε αλλαγές. Το ΠΑΣΟΚ είναι αναγκαίο για να σταθεί η κυβέρνηση κοινοβουλευτικά. Τι χαρακτήρα θα έχουν οι αλλαγές; Δεξιό ή σοσιαλιστικό; Αυτό πρέπει να είναι το διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, πρέπει να πραγματοποιηθούν συνομιλίες με τη ΔΗΜΑΡ για τον επανασχεδιασμό της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Να δημιουργηθεί ένας νέος σχηματισμός, να κάνει στην άκρη ο Βενιζέλος από Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και να πάμε στις επόμενες εκλογές με μια ενιαία Κεντροαριστερά που θα έχει σαφές πολιτικό στίγμα και θα έχει ασκήσει κυβερνητική πολιτική.

Τι από όλα αυτά θα γίνει; Τι θα γράφει η ιστορία μερικές δεκαετίες μετά για τις εξελίξεις στη χώρα τη δεκαετία 2010-2020; Το πράγμα έχει ενδιαφέρον. Αν και κατά τη γνώμη μου μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει πια η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: