Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ας μιλήσουμε για τα κόμματα... (6)

Πόσο υποτιμητικό για την Δημοκρατική Αριστερά να υπολείπεται σε ψήφους της Χρυσής Αυγής... Και παρόλα αυτά, να καλείται να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης και να αρνείται επειδή δε συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Για τη Χρυσή Αυγή έχουν γραφτεί πολλά. Ο λαϊκισμός που φούντωσε τα τελευταία χρόνια, αυτός που καλλιεργούσε συνθηματολογία εμφυλίου πολέμου στις συνειδήσεις των πολιτών, συνέβαλε αναμφίβολα και στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στην Βουλή.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον το ζήτημα του αν έκανε καλά το πολιτικό σύστημα που άφησε τους νεοναζί να έχουν το δικό τους πολιτικό μόρφωμα όλα αυτά τα χρόνια. Είναι γνωστή η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην ελληνική ακροδεξιά. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας η Νέα Δημοκρατία την φοβόταν. Αργότερα, την χρησιμοποίησε για ψηφοθηρικούς λόγους. Από ό,τι φαίνεται έχει ξεφύγει από τον έλεγχό της, αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε τι υπόγειες σχέσεις έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις ακροδεξιές ομάδες και την δεξιά.

Προσωπικά θεωρώ πως βίαιες ομάδες πρέπει να απαγορεύονται, και όχι να μπορούν και φτιάχνουν και πολιτικά κόμματα.

Περισσότερο όμως από την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής με ενοχλεί η νοοτροπία πολλών ανθρώπων από τον κόσμο που την ψήφισε. Η έλλειψη δημοκρατικής συνείδησης με βρίσκει τελείως αντίθετο. Δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε το αξιακό σύστημα της δημοκρατίας επειδή αισθανόμαστε αγανάκτηση, ή επειδή πληττόμαστε από την οικονομική κρίση ή από το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: