Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ας μιλήσουμε για τα κόμματα... (4)

Πού να πάμε τώρα; Ανεξάρτητους Έλληνες; Δεν έχω όρεξη.

Εκπροσωπούν το περισσότερο λαϊκίστικο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Θεωρίες συνωμοσίας, ψεύτικες κατηγορίες απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους, ένα αυτοπαραμύθιασμα του λαού χωρίς όρια, ένας τσαμπουκάς και ένας άμετρος εθνικισμός.

Γνήσιοι εκφραστές του αντιμνημονιακού μετώπου, ενός μετώπου το οποίο δημιουργήθηκε όταν ο Σαμαράς επέλεξε την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ προσδοκώντας σε κομματικά οφέλη αντί να συμβάλλει στην εθνική ομοψυχία. Δεν έβαλε πλάτη ο Σαμαράς όταν έπρεπε και μετά που αναγκάστηκε να κάνει την "κωλοτούμπα" του γύρισε η στάση του μπούμερανγκ στο πρόσωπο του Καμμένου. Η Νέα Δημοκρατία διαλύθηκε εξαιτίας της δημαγωγίας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι προϊόν αυτής της διάλυσης.

Για να πούμε και ένα θετικό, φάνηκε πως και αυτοί ήταν έτοιμοι για κωλοτούμπα όταν μετά τις εκλογές ενεχείρισαν έγγραφο θέσεων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το οποίο έθεταν όρους για έναν συμβιβασμό στην ασκούμενη οικονομική πολιτική ώστε να αποφύγουμε την χρεωκοπία, την κατάρρευση των τραπεζών και την έξοδο από την Ευρώπη. Αλλά το περιθώριο ελιγμών τους περιορίστηκε δραματικά όταν η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να διαρρεύσει το απόρρητο έγγραφο κάνοντας άλλο ένα μικροπολιτικό παιχνίδι που θα το βρούμε οι Έλληνες μπροστά μας.

Δεν έχω κοινά με την Ελλάδα που νομίζει ότι "μας ψεκάζουν", με την Ελλάδα που νομίζει ότι βρισκόμαστε πάνω σε αστείρευτα κοιτάσματα πετρελαίου που θα μας κάνουν εν μία νυκτί, ή τέλος πάντων σε κανέναν μήνα, σεΐχηδες, με την Ελλάδα που νομίζει ότι ο Παπανδρέου εξυπηρετούσε οικονομικά συμφέροντα ή βρισκόταν πίσω από τη δεκαεφτά Νοέμβρη. Αυτή η Ελλάδα εκπροσωπείται ωραιότατα από έναν πρώην υπουργό του Καραμανλή που πολιτεύτηκε όπως πολιτεύτηκε και τώρα πετάει στο Κοινοβούλιο και τα τηλεοπτικά παράθυρα εθνικοπατριωτικές κορώνες. Α, και στο twitter.

Από ό,τι φαίνεται, το δεξιό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βρήκε στους Ανεξάρτητους Έλληνες ένα αποκούμπι. Αυτοί που έχουν περισσότερο αριστερό outlook, βρίσκουν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Με πολλά πήγαινε-έλα μεταξύ τους. Καθώς ο κοινός καταγγελτικός λόγος υπερτερεί των παραδοσιακών διακρίσεων σε δεξιά και αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: