Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ας μιλήσουμε για τα κόμματα... (8)

Πέρα από τα επτά κόμματα που είναι στη Βουλή, αγωνίζεται για να μπει και ένας συνασπισμός κομμάτων, η Δημιουργία Ξανά, με πρόταγμα την κοινή λογική, την απέχθεια για τον κομματισμό και την μεταρρύθμιση.

Παρακολουθώντας όλο και περισσότερες συνεντεύξεις του Θάνου Τζήμερου, του ιδρυτή και προέδρου της Δημιουργίας Ξανά, πείθομαι συνεχώς για την ποιότητα του εγχειρήματος, για την σωστή κατεύθυνση του προγράμματος και για τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων. Συμμερίζομαι, εν μέρει, αυτόν τον ενθουσιασμό. Θέλω η Ελλάδα να αλλάξει και θέλω να είμαστε εμείς οι Έλληνες αυτοί που θα την αλλάξουμε. Θα στήριζα λοιπόν ανεπιφύλακτα Δημιουργία Ξανά, αν δεν είχα τον εξής προβληματισμό.

Καταρχάς, είναι αμφίβολο αν θα συγκεντρώσει το 3% για να μπει στη Βουλή. Στις προηγούμενες εκλογές τα είχε πάει αρκετά καλά και αν αθροίζαμε τα ποσοστά της με αυτά της Δράσης με την οποία συνασπίστηκε, θα ήταν αρκετό για να είναι βέβαιη η είσοδος στο Κοινοβούλιο. Όμως, όπως γνωρίζει καθένας που ασχολείται με τα πολιτικά τα ποσοστά δε γίνεται να αθροιστούν.

Οι εκλογές αυτές γίνονται σε συνθήκες πόλωσης. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να συμπιέσει τα μικρά κόμματα. Πέρα από αυτό, το αμφίρροπο της αναμέτρησης οδηγεί πολλούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους στην Νέα Δημοκρατία, για να αποφευχθεί μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και πολλοί νεοδημοκράτες επιστρέφουν στην Νέα Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρχηγός ενός μικρού κόμματος κατεβαίνει με τη Νέα Δημοκρατία και ανέστειλε τη λειτουργία του κόμματός της. Άρα και οι ψηφοφόροι της Δημιουργίας Ξανά δε θα μείνουν ανεπηρέαστοι. Ακόμα, οι διαφωνίες σχετικά με τη συνεργασία με τη Δράση αλλά και οι εσωκομματικές έριδες που προέκυψαν συρρικνώνουν την εκλογική βάση του κόμματος.

Πέρα από αυτό, αν υποθέσουμε πως τα καταφέρνει να μπει στη Βουλή, θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία αν αυτή έρθει πρώτη. Αλλά τι θα συμβεί αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ; Σε αυτή την περίπτωση κατά πάσα πιθανότητα η συνεργασία δε θα είναι δυνατή. Οπότε ποια θα είναι η συνεισφορά της Δημιουργίας Ξανά στον τόπο; Θα πρέπει να περιοριστεί σε επίπεδο λόγου και δε θα μπορέσει να επιδράσει μέσω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής στη ζωή μας.

Μοιάζει, σε αυτή την περίπτωση, χαμένη η ψήφος. Αλλά, θα πει κανείς, με αυτό το σκεπτικό χαμένη θα είναι και μια ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Δημοκρατία. Ενδεχομένως και να είναι έτσι. Από τη στιγμή που μόνο με τη ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να τα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ -εκτός και αν τελευταία στιγμή η ΔΗΜΑΡ αποφύγει πάλι να κυβερνήσει!- μόνο ψήφος σε αυτή θα μπορούσε να έχει κάποια επίδραση στην κυβερνητική πολιτική.

Όπως βλέπετε, αντί για εκλογές, καταντήσαμε να παίζουμε σκάκι... Όπως και να έχει, επιθυμώ την είσοδο της Δημιουργίας Ξανά στη Βουλή. Είμαι με τους μεταρρυθμιστές. Πρέπει να πάμε μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: