Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ας μιλήσουμε για τα κόμματα... (3)

Και περνάμε στο ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ, ναι, αλλά ποιο ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου το ξέρω. Μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό, καινοτόμο, με διάθεση για δουλειά, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Το ΠΑΣΟΚ που πολέμησε τον Γιώργο Παπανδρέου πάλι το ξέρω. Φόβος μη χάσουν τους ψηφοφόρους, αδυναμία να "σπάσουν αυγά", διατήρηση του status quo, υπονόμευση του Προέδρου, απόσυρση της δεδηλωμένης.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι ένας γρίφος για μένα. Ο μόνος που προβάλλεται είναι ο Βενιζέλος, για του οποίου την παρουσία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπανδρέου έχω μιλήσει στο παρελθόν. Σε αυτή την περίοδο, το μόνο καινοτόμο που προσέφερε στον δημόσιο διάλογο είναι οι προτάσεις του για συνταγματική αλλαγή, τις οποίες και επικροτώ. Όσον αφορά στην Οικονομία, αφήνει να εννοηθεί πως η πολιτική του είναι το Μνημόνιο με ορισμένες διευκολύνσεις.

Ο Βενιζέλος δεν έχει προτείνει κάτι διαφορετικό, εννοώ στο πεδίο των αλλαγών που είναι αναγκαίες στη χώρα. Και όχι, το να πεις "να κάνουμε ό,τι κάναμε με τις δυο προηγούμενες κυβερνήσεις με μια παράταση χρονική" και τα παρόμοια δεν είναι πρόταση αλλαγής στα ελληνικά πράγματα. Αποφεύγει την ελληνική πραγματικότητα και περιορίζεται στο να υπόσχεται πως θα ζητήσει ελαφρύνσεις από τους ξένους.

Και όλα αυτά τη στιγμή που "αδειάζει" τον προκάτοχό του για την δημιουργία του πακέτου στήριξης, τη στιγμή που αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο δάνειο αλλά και τη μεγαλύτερη απομείωση χρέους που έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας! Αν δεν του αρέσει το Μνημόνιο, ας πει τι προτείνει τέλος πάντων! Όμως δε λέει και το μπέρδεμα συνεχίζεται. Το μόνο σαφές είναι πως θα κινηθεί πάνω - κάτω στην πεπατημένη που δημιούργησαν οι Κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Αυτό δεν είναι λίγο. Ειδικά τώρα που αμφισβητείται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Αλλά πώς θα τα καταφέρει; Με ποιους ανθρώπους; Λέει πως αν συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση δε θα χρησιμοποιηθούν τα στελέχη που έχουν χρηματίσει υπουργοί. Μεταξύ των οποίων υπάρχουν άνθρωποι με μοναδική εμπειρία και ικανότητα. Και δε μας λέει με ποιους θα συμμετέχει. Παρά μας αφήνει με ένα ακαθόριστο "το Φθινόπωρο θα αλλάξει το ΠΑΣΟΚ και σε ιδέες και σε πρόσωπα". Όμως εμείς καλούμαστε τώρα να ψηφίσουμε το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ουσιαστικά εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Βενιζέλο να χειριστεί το ΠΑΣΟΚ όπως εκείνος κρίνει.

Το μπέρδεμά μου είναι γνήσιο, γιατί και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στη χώρα αναγνωρίζω και θέλω να συνεχίσει να συμμετέχει θετικά στη διακυβέρνηση της χώρας. Αλλά με ποιες θέσεις; Το κομμάτι στο site του κόμματος που μιλά για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτικό της ανυπαρξίας συγκεκριμένων θέσεων για την αλλαγή της χώρας. Πού θέλει να πάει τη χώρα το ΠΑΣΟΚ του 2012;

Δεν υπάρχουν σχόλια: