Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Η ανέτοιμη κοινωνία

Η ελληνική κοινωνία ήταν ανέτοιμη για την οικονομική κρίση που ξέσπασε, αλλά δυστυχώς παραμένει απροετοίμαστη για την καταστροφή που μπορεί να έρθει από την οικονομική πραγματικότητα, από πολιτικές επιλογές ή και από ένα τυχαίο γεγονός.

Ως πολίτης που προβληματίζεται για το μέλλον μας, θέλω να εκφράσω την βαθιά μου ανησυχία γιατί δε γίνονται μέσα στην κοινωνία οι διεργασίες εκείνες που θα μπορούσαν να απαλύνουν μια οικονομική αποτυχία. Αντί να διαμαρτύρεται για τις περικοπές, η κοινωνία πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών ή εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρέπει να φτιάξουμε σχέδια Β, Γ και Δ για το πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και την έννομη τάξη σε ένα κράτος που έχει υποστεί οικονομική κατάρρευση, να συζητήσουμε το ζήτημα των συσσιτίων και της λειτουργίας των αρχών της τάξης για την καταπολέμηση της μαφίας. Πρέπει να κάνουμε πλάνα για το πώς θα πολεμήσουμε την εξαθλίωση και για το πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας.

Είναι κρίμα να μας βρει η Καταστροφή απροετοίμαστους, όταν έχουμε τόσο καιρό για να προετοιμαστούμε. Μετά το αρχικό σοκ, πρέπει να δουλέψουμε καταρχάς για να αποφύγουμε την εξαθλίωση άμα αυτή μας χτυπήσει την πόρτα δια της διακοπής του εξωτερικού δανεισμού και έπειτα για την ανοικοδόμηση της χώρας. Δεν μπορεί μόνο ο Παπανδρέου να κάνει κάποια σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης. Πρέπει και η κοινωνία να ενεργοποιηθεί, αν όχι ολόκληρη, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο μέρος της. Να το κουβεντιάσουμε και να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράσης αλληλεγγύης σε περίπτωση κατάρρευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: