Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Να γίνει ο Μίμης Υπουργός Οικονομικών


Το έχω ξαναπεί. Κατά τη γνώμη μου ο καταλληλότερος άνθρωπος για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό είναι ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Όποιος έχει διαβάσει τα βιβλία του και τον έχει ακούσει στο ραδιόφωνο ξέρει πως ο Μίμης:

α) έχει τις γνώσεις που απαιτούνται
β) συνδυάζει τον ορθολογισμό με το συναίσθημα και μπαίνει στη θέση του κάθε Έλληνα
γ) ήταν ο μόνος που είχε προβλέψει την χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και την κρίση χρέους

Ο Παπανδρέου, όπως και κανείς άλλος στη χώρα (πλην του Μίμη) δεν φανταζόταν πως έρχεται η κατάρρευση. Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση όρισε Υπουργό των Οικονομικών έναν άνθρωπο που αποδείχτηκε ιδιαίτερα εργατικός. Ασυνήθιστα εργατικός θα μπορούσε να πει κανείς. Που αγαπάει την πατρίδα του πάνω από την δική του ψυχική ηρεμία. Και κρατάει μια θέση που θα είχε κάνει σε οποιονδήποτε άλλο τα νεύρα σμπαράλια.

Ωστόσο, όταν τον Χειμώνα έσκασε η κρίση του δημόσιου χρέους, ο Παπανδρέου έπρεπε να αναγνωρίσει την αξία του Ανδρουλάκη και να τον χρησιμοποιήσει άμεσα στη χάραξη της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Θεωρώ πως ήταν λάθος η μη αξιοποίηση Ανδρουλάκη στο Υπουργείο Οικονομικών, μιας και ήταν ο μόνος που είχε προετοιμαστεί για την εθνική συμφορά.

Η προετοιμασία του είναι πολυεπίπεδη και μακροχρόνια. Όχι απλά έχει περιγράψει και αναλύσει την τριπλή κρίση (χρηματιστηριακή, χρηματοπιστωτική, χρέους) που χτύπησε τον Καπιταλισμό στην αρχή του εικοστού πρώτου αιώνα, αλλά έχει ασχοληθεί σε βάθος με τα οικονομικά, με τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται στα οικονομικά, με την πολιτική και την πολιτική σκηνοθεσία ιστορικών αποφάσεων. Τα προσόντα του αυτά τον καθιστούν μοναδικό για τη θέση του σχεδιαστή της οικονομικής πολιτικής.

Εξίσου σημαντική είναι και η ικανότητα που έχει να συμπονά τους πάντες και να μιλά με λόγο που κερδίζει τις καρδιές των απροκατάληπτων (αλλά και των ελαφρώς προκατειλημμένων) πολιτών. Ο Μίμης είναι άνθρωπος που μπορούμε να εμπιστευτούμε, που θα μας ανοίξει την καρδιά του, θα μας πονέσει και θα μας κάνει να του ανοίξουμε και εμείς την καρδιά μας. Με την κρίση εμπιστοσύνης που περνά το πολιτικό σύστημα αναδεικνύεται σε πρόσωπο - κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ομαλοποίηση της ζωής στη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός δε διαβάζει αυτό το blog. Εύχομαι όμως σήμερα το βράδυ να κάνει τις ίδιες σκέψεις με μένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: