Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Αντιδημοκρατικότητα


Διάβασα σήμερα την επιστολή της κόρης του Μάνου Λοΐζου με την οποία απαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί το τραγούδι του πατέρα της, ένα τραγούδι που ακριβώς επειδή το χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ πέρασε στη συνείδηση εκατομμυρίων Ελλήνων και έχει θέση στις καρδιές και στο μυαλό τόσου κόσμου. Θεωρώ την κίνηση της κληρονόμου αισχρή και βαθιά αντιδημοκρατική.

Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό να βλέπεις ανάγλυφο τον ολοκληρωτισμό της Αριστεράς, έναν ολοκληρωτισμό που τον προηγούμενο αιώνα αιματοκύλησε τον πλανήτη και άφησε πίσω του ανθρώπους εξαθλιωμένους. Έναν ολοκληρωτισμό που, όπως ακριβώς και το δίδυμο αδερφάκι του, ο φασισμός, χώρισε τους ανθρώπους σε δυο κατηγορίες. Τους καλούς δικούς μας και τους άλλους.

Στην επιστολή της, η Μυρσίνη Λοΐζου αλαζονικά βάζει τον εαυτό της κριτή του ποιος είναι μέρος του λαού και ποιος όχι. Οι Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ για αυτήν είναι μισητός εχθρός και δεν αποτελούν κομμάτι του λαού. Εκείνη ξέρει τι είναι καλό για τον λαό και έτσι μπορεί να μη δίνει σημασία σε λεπτομέρειες όπως είναι οι δημοκρατικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Η λαϊκή βούληση δεν εκφράζεται δια των εκλογών και των θεσμών, αλλά μέσα από το μυαλό της Μυρσίνης.

Δυστυχώς έτσι σκέφτονται πολλοί αριστεροί ομοϊδεάτες της, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Αν τους δινόταν η εξουσία, το μέλλον μας θα ήταν εφιαλτικό. Όπως ακριβώς εφιαλτικό ήταν το παρελθόν των λαών εκείνων που καταδυναστεύτηκαν από τις αντιδημοκρατικές αριστερές ιδεολογίες του εικοστού αιώνα. Η αντίθεση στη δημοκρατία έχει βαθιές ρίζες. Ο φασισμός, ο ολοκληρωτισμός σε όλες του τις μορφές επωάζεται και δεξιά και αριστερά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι μέσα από τον διάλογο να αναδείξουμε τους κινδύνους και να τον καταδικάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: