Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Ποιο Κράτος Δικαίου;


Τι σημαίνει Κράτος Δικαίου;

Σημαίνει πως την πατρίδα μας δεν την κυβερνούν τα συμφέροντα αλλά οι νόμοι. Σημαίνει πως όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον Νόμο, ανεξάρτητα την τσέπη ή τις γνωριμίες μας. Σημαίνει πως οι κανόνες που ρυθμίζουν τη ζωή μας είναι ξεκάθαροι, γραμμένοι, ψηφισμένοι και διαφανείς.

Αντί για αυτό βλέπουμε ανθρώπους με υψηλές διασυνδέσεις και εκπροσώπους του οικονομικού κατεστημένου να καταπατούν τους νόμους του ελληνικού κράτους και να κερδίζουν χρήματα ανενόχλητοι με την βοήθεια των υψηλών τους γνωριμιών.

Οι νόμοι δεν τηρούνται από αυτούς που τους ψηφίζουν με αποτέλεσμα να αποθρασυνθούν άτομα που βρίσκονται εκτός των κέντρων λήψης αποφάσεων. Η οπλοχρησία από τον ειδικό φρουρό - αστυνομικό σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται. Οι εκβιασμοί που είδαμε στην υπόθεση Βατοπεδίου σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται.

Και βέβαια, η κρατική παράλυση ενώ στις πόλεις επικρατεί πολεμικό τοπίο απλά επισφραγίζουν την ανυπαρξία του Κράτους Δικαίου.

Και όλα αυτά ενώ μόλις χθες βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών έλεγε με αυστηρό ύφος πως οι νόμοι θα τηρηθούν. Το μάθαμε πια. Όταν λέμε οι νόμοι θα τηρηθούν, εννοούμε πως οι νόμοι δε θα τηρηθούν. Απλά τα πράγματα. Οργουελιανά. Το άσπρο είναι μαύρο και το καλό είναι κακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δίκιο όταν είπε πως η δολοφονία ήταν πλήγμα στο Κράτος Δικαίου. Δυστυχώς οι ισορροπίες δεν του επιτρέπουν να καταγγείλει την ανυπαρξία του Κράτους Δικαίου. Το κάνουμε εμείς λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: