Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Οικονομικά συμφέροντα και Ενημέρωση


Διάβασα από το Πρώτο ΘΕΜΑ online, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε πως ο δημοσιογράφος είναι αυτός που μπορεί μόνος να ιεραρχεί και να αξιολογεί τα γεγονότα ως περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά και να αποφασίζει πόσος χρόνος θα διατεθεί σε κάθε ένα από αυτά.

Πραγματικά, η δημοσιογραφική ελευθερία είναι πολύ σημαντική, όμως κεντρικό πρόβλημα σήμερα αποτελεί η παραβίαση της δημοσιογραφικής ελευθερίας και η αξιολόγηση του τρόπου που θα προβληθούν τα διάφορα θέματα με βάση όχι δημοσιογραφικά κριτήρια, αλλά κριτήρια επιχειρηματικά.

Με λίγα λόγια, πουλάμε αυτό το προϊόν και όχι το άλλο, επειδή αυτό θα το αγοράσουν περισσότεροι άνθρωποι και πιο εύκολα και θα κερδίσουμε έτσι περισσότερα χρήματα. Ή ακόμα χειρότερα, πουλάμε αυτό γιατί αυτό εξυπηρετεί τα δικά μας επιχειρηματικά συμφέροντα και τυλίγουμε το προϊόν με μια επίφαση δημοσιογραφίας για να κερδίσουμε νομότυπα.

Οι επιχειρηματικές κινήσεις ειδικά των μεγάλων καναλιών της χώρας στον τρόπο με τον οποίον καλύπτουν την επικαιρότητα και δημιουργούν κλίμα είναι παραπάνω από προφανείς. Πώς θα διασφαλιστεί ο πολίτης από τη χειραγώγηση που επιβάλουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα;

Προς το παρόν, ισχυρό όπλο υπέρ της δημοκρατίας αποδεικνύεται το internet, αφού οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν κριτική στις εξουσίες και τα συμφέροντα, να αποκαλύψουν σκάνδαλα και να πιέσουν τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς τη μεσολάβηση κανενός.

Στη χώρα είδαμε πως ο συνδυασμός διεφθαρμένων πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων είναι καταστροφικός. Χρειάζονται λοιπόν και θεσμικές αλλαγές που θα διαφυλάσσουν την κοινή γνώμη από κάθε προσπάθεια χειραγώγησης δια της ενημέρωσης.

Πότε θα έρθουν οι θεσμικές αλλαγές; Δύσκολο ερώτημα. Άλλωστε, και ιστορικά αν το δούμε, εδώ και εκατό περίπου χρόνια οι μεγάλες εφημερίδες ιδρύθηκαν με σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων. Αλλά πόσο παραγωγική για τον τόπο ήταν αυτή η συμπόρευση επιχειρηματιών και πολιτικών;

Ή μήπως η κοινωνία μας δεν είναι αρκετά ώριμη για να παύσει επιτέλους αυτή η συμπόρευση και να μπουν κανόνες στην ενημέρωση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: