Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Περί δημοκρατικής νομιμοποίησης

Δημοκρατική νομιμοποίηση συνταγματικά δίνεται σε μια κυβέρνηση με τις εκλογές. Και το 2009, το ΠΑΣΟΚ απέσπασε τη δημοκρατική εκείνη πλειοψηφία που επιτρέπει στην κοινοβουλευτική του ομάδα να αποφασίζει για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Δεν έχει καμία σημασία συνταγματικά, δηλαδή δημοκρατικά, το ότι η κατάσταση άλλαξε από τις εκλογές ως σήμερα. Μια κυβέρνηση εκλέγεται για να διαχειριστεί και προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη θητεία της. Αλίμονο αν στερείτο δημοκρατικής νομιμοποίησης για να επιλύσει ή να διαχειριστεί προβλήματα που δεν υπήρχαν όταν έγιναν οι εκλογές.

Ακόμα και αν τα προβλήματα είναι άνευ προηγουμένου, όπως είναι η διακοπή της δανειοδότησης της χώρας από τις αγορές, η δημοκρατική νομιμοποίηση δε χάνεται. Βέβαια, ο κόσμος μπορεί να έχει στενοχωρηθεί, να έχει πέσει σε κατάθλιψη, να έχει ταραχθεί ακόμα και να έχει πανικοβληθεί. Ενδεχομένως πολύ να αισθάνονταν πιο άνετα άμα γίνονταν εκλογές και εξέφραζαν τις επιθυμίες τους για την πορεία που θέλουν να πάρει ο τόπος. Όλα αυτά είναι ανθρώπινα και κατανοητά. Όμως σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν την δημοκρατική νομιμοποίηση που έλαβε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα μέσα από τις δυσκολίες της τετραετίας 2009-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: