Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Μεσαιωνική μεταφυσική τον 21ο αιώνα


Δεν άκουσα όλη την ομιλία Σαμαρά και τη συνέντευξη. Οπότε με έκπληξη πληροφορήθηκα το μεσαιωνικό μεταφυσικό ιδεολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο στήριξε τη σκέψη του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα η Εκκλησία έχει σημαντική δύναμη. Πως οι θρησκευτικές τελετές - κατάλοιπα του ελληνικού Μεσαίωνα έχουν ακόμα θέση στα δημόσια πράγματα. Αλλά από αυτό το σημείο, μέχρι η μεταφυσική που επικρατούσε χίλια χρόνια πριν να γίνεται βάση για το ιδεολογικό πλαίσιο της σκέψης του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει μια μεγάλη απόσταση.

Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, ο αρχηγός της συντηρητικής παράταξης είναι πιο συντηρητικός από ό,τι νομίζαμε. Η πίστη τους στις δυνατότητες του κόμματός του να αντιμετωπίσει τα σύνθετα και απειλητικά για την ύπαρξη της ελληνικής οικονομίας προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχει μεταφυσικό και όχι πολιτικό χαρακτήρα. Δεν στηρίζεται δηλαδή σε κριτικές αναλύσεις των οικονομικών δεδομένων και σε πρόγραμμα πολιτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά σε μια πίστη στις διδαχές της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ουαί και αλίμονο αν αυτός ο άνθρωπος εκλεγεί Πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: