Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Twilight zone!


Μπουκάρουν φοιτητές ενώ γίνεται γενική συνέλευση στο Πανεπιστήμιο. Κλέβουν τα πρακτικά και διακόπτουν τη συνεδρίαση. Ο πρύτανης αποφασίζει ένα εξάμηνο αργία με αναστολή. Οι δυο φοιτητές συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους.

Η είδηση για μια οποιαδήποτε φυσιολογική κοινωνία θα ήταν ο τραμπουκισμός των φοιτητών. Αν δυο άνθρωποι μπορούν να κλέψουν τα πρακτικά ανενόχλητοι, τότε για ποια δημόσια παιδεία μιλάμε; Ο πρύτανης όχι μόνο δεν τους διώκει ποινικά, αλλά ούτε και ακαδημαϊκή ποινή της προκοπής τους επιβάλει. Όπως συνήθως στην Ελλάδα ο πρύτανης και οι καθηγητές μένουν απλοί παρατηρητές ενώ το σύμπαν καταρρέει.

Αν αυτά είχαν γίνει σε μια χώρα με ακαδημαϊκή παράδοση και επιδόσεις στην εκπαίδευση, οι φοιτητές αυτοί θα είχαν διαγραφεί από το Πανεπιστήμιο και θα είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Και όμως, στην Ελλάδα γίνεται θέμα από τα μέσα ενημέρωσης το ότι ο Πρύτανης "απέβαλλε" τους δυο φοιτητές και παρουσιάζεται ως ήρωας για την ποινή που... δεν επέβαλλε!

Ταυτόχρονα μάθαμε ότι ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων είχε ζητήσει την παραίτηση ενός Γενικού Γραμματέα επειδή δε συνεργαζόταν μαζί του. Ο Γραμματέας δεν δεχόταν να δώσει την παραίτησή του. Ο Υπουργός αναγκάστηκε να εκδώσει διάταγμα με τον οποίο στέλνει τον γραμματέα σπίτι του. Και ο γραμματέας απαντά με επιστολή στην οποία δηλώνει ότι παραιτείται.

Πώς παρουσιάζεται η είδηση από τα μέσα ενημέρωσης; "Παραιτείται ο Γραμματέας".

Πράγματι, τυπικά και ο γραμματέας παραιτήθηκε και ο πρύτανης επέβαλλε ποινή. Αλλά δουλευόμαστε αν θεωρούμε πως έτσι πρέπει να παρουσιαστεί η είδηση.

Πώς θα αποφύγουμε τη ζώνη του λυκόφωτος; Από τη μια δεν είναι και ό,τι καλύτερο να πάψεις να παρακολουθείς τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης γιατί θα χάσεις πολλές ειδήσεις εσωτερικού ενδιαφέροντος που δε θα προβληθούν ποτέ στα ξένα μέσα. Από την άλλη, θες να διατηρήσεις την ψυχική και διανοητική σου ηρεμία και δεν έχεις καμία όρεξη να έρχεσαι σε επαφή με την χαμηλού επιπέδου ελληνική δημοσιογραφία. Τι να κάνουμε; Δεν έχω ιδέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: