Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ψευτοθόδωροι


Ο Θόδωρος Πάγκαλος έκανε κάτι εξαιρετικό αυτές τις μέρες. Πρώτον, δημοσίευσε αναλυτική εξήγηση των δράσεών του ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Για πρώτη φορά έχουμε έναν ξεκάθαρο και δημόσιο απολογισμό από έναν τόσο σημαντικό θεσμό της ελληνικής πολιτείας. Ο Πάγκαλος, με μια κίνηση που κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, έδωσε δείγματα γραφής για την πολιτική λογοδοσία που πρέπει να διέπει όλους τους θεσμούς ενός υψηλού επιπέδου.

Επίσης, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις δαπάνες του γραφείου του, τις περικοπές που έγιναν από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί αλλά και τον εξαιρετικά συντηρητικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα που του αντιστοιχούσε από τον προϋπολογισμό.

Αυτά τα πράγματα έχουν τεράστια σημασία για τον ελληνικό λαό και είναι πράγματα που ποτέ δε φανταζόμασταν ότι κάποτε θα γίνονταν πραγματικότητα.

Κανονικά λοιπόν θα περίμενε κανείς να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα σε αυτές τις κινήσεις και να ξεκινήσει σχετική συζήτηση για το έργο του αντιπροέδρου, τις δαπάνες και την διαφάνεια γενικότερα. Αντί για αυτό όμως έχουμε πρωτοσέλιδο στο Πρώτο Θέμα που ρίχνουν σκιές στον Πάγκαλο και καλλιεργούν τη δυσαρέσκεια του κόσμου λέγοντας πως ο Πάγκαλος ζει ζωή τρυφηλή αφήνοντας υπονοούμενα για διαπλοκή με επιχειρηματίες που διώκονται από το κράτος.

Αν μια εφημερίδα έχει να πει κάτι για έναν πολιτικό για την πολιτική του δράση, βγάζει με τρόπο ξεκάθαρο το ρεπορτάζ της και λέει τα πράγματα με το όνομά της. Έτσι, αν ο Πάγκαλος είχε παρέμβει υπέρ του ενός ή του άλλου επιχειρηματία θα είχα την απαίτηση ως πολίτης να το ξέρω από τα μέσα ενημέρωσης. Το ίδιο και για το αν ο Πάγκαλος τα παίρνει από επιχειρηματίες. Δεν έχω καμία όρεξη όμως να μαθαίνω πού πέρασε ο Πάγκαλος την Πρωτοχρονιά από τη στιγμή που η εφημερίδα δεν έχει κανένα στοιχείο πως αυτό έχει καμία σχέση με τη δημόσια ζωή του Πάγκαλου.

Τι γίνεται όμως; Ο Τύπος δεν έκανε ούτε κάνει σωστά τη δουλειά του. Έχασε τη μεγαλύτερη μεταπολεμική είδηση στην Ελλάδα, τη χρεοκοπία του κράτους, τα βρήκε με την κυβέρνηση που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, συνέβαλε ώστε να έχει μεγάλα ποσοστά δημοφιλίας αυτή η ανίκανη κυβέρνηση και τώρα μπερδεύει το λάιφ-στάιλ με την αποκαλυπτική δημοσιογραφία και ανοίγει ολομέτωπη επίθεση στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης που είναι από τους πρωτοστάτες της διαφάνειας σε αυτόν τον τόπο.

Για τις τακτικές της συγκεκριμένης εφημερίδας δε νομίζω πως χρειάζεται να μιλήσουμε. Αυτά είναι φανερά για κάποιον που κοίταζε τα "ρεπορτάζ" της για τους συνεργάτες του Παπανδρέου αλλά και την ανάλυσή της στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα από την πρώτη, και το τονίζω αυτό, μέρα της ανάληψης καθηκόντων της νέας κυβέρνησης. Αλλά να φτάνει να μιλάει για ψευτοθόδωρο που ξεπερνάει και "αυτόν της Νέας Δημοκρατίας", ε, πάει πολύ!

Οι αναγνώστες της συγκεκριμένης εφημερίδας, αλλά και κάθε εφημερίδας, φταίνε στον βαθμό που "τσιμπάνε" από τις "ειδήσεις" που μας σερβίρουν. Όσοι έχουμε απαιτήσεις αξιόπιστης και ουσιαστικής ενημέρωσης νομίζω πως μπορούμε να εκφράσουμε τις απαιτήσεις μας για ένα σωστό τύπο με το να μην αγοράζουμε τα προϊόντα που είναι κακής ποιότητας. Καταλαβαίνω πως κάθε επιχείρηση πρέπει να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα. Αλλά όχι και να ρημάξει τον τόπο στην προσπάθειά της αυτή. Ήδη συνέβαλαν στη χρεοκοπία. Μην τους αφήσουμε να αποτελειώσουν τη χώρα τελείως.

Και σε τελευταία ανάλυση, αν αποφασίσουμε πως μας ενδιαφέρει πού πέρασε ο Πάγκαλος την Πρωτοχρονιά, ας μας πουν πρώτα πού βρήκε τα εκατομμύρια ευρώ ο Θέμος σε δίγραμμες επιταγές και τι απέγιναν αυτά τα λεφτά, τι έγινε με το περιβόητο ντι βι ντι και τι ήξεραν για την κατάσταση του πρώην πρωθυπουργού και αν μπορούσε να κυβερνήσει τον τόπο και μετά μας λένε και για τα φαγητά που έφαγε ο Πάγκαλος στο ρεβεγιόν. Όχι τίποτα άλλο, αλλά αυτή η χώρα είναι πολύ μικρή για να δουλευόμαστε και μεταξύ μας.

Και επειδή το δούλεμα αργά ή γρήγορα σταματά, το Θέμα δέησε να δημοσιοποιήσει και την απάντηση της γυναίκας του Σηφουνάκη, η οποία είναι ο φοβερός και τρομερός "επιχειρηματίας" του "ρεπορτάζ" της εφημερίδας και στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο. Τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν αφού η είδηση είχε μείνει για ώρες online αποκαλύπτουν τις πονηριές της εφημερίδας και την αντιδεοντολογική της συμπεριφορά. Τα σχόλια νομίζω είναι περιττά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: