Ο Τσι Κονγκ ρώτησε για την ορθή διακυβέρνηση.
Είπε ο Διδάσκαλος: Επάρκεια τροφής, επάρκεια όπλων, πίστη του λαού στον άρχοντά του.
Είπε ο Τσι Κονγκ: Αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και κάποιο πρέπει να παραμεριστεί, ποιο από τα τρία πρώτο;
Είπε ο Διδάσκαλος: Τα όπλα.
Είπε ο Τσι Κονγκ: Αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και κάποιο πρέπει να παραμεριστεί, ποιο από τα άλλα δύο πρώτο;
Είπε ο Διδάσκαλος: Η τροφή. Από τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι πεθαίνουν· ένας λαός όμως χωρίς πίστη στον άρχοντά του δεν έχει πού να σταθεί.
Μπορεί το πολιτικό σύστημα που οραματίστηκε ο Κομφούκιος να είναι τελείως διαφορετικό από αυτό της χώρας μας στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, αλλά εφόσον κρατήσουμε υπόψη μας τις διαφορές νομίζω πως μπορούμε να διδαχτούμε κάτι από τον αρχαίο σοφό.
Η κρίση έχει βγάλει στην επιφάνεια τον χειρότερό μας εαυτό. Η κοινωνία είναι διασπασμένη, οι διάφορες κοινωνικές ομάδες αλληλοκατηγορούνται, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα, δεν πείθονται από την κυβέρνηση.
Μπορεί ένας λαός που δεν ενοποιείται και δεν αντλεί ελπίδα από την ηγεσία του να σταθεί; Ο Κογκ Τσογκ Νι δεν το θεωρεί πιθανό.
Αυτή τη στιγμή η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην χρεοκοπία που έχει εκφραστεί είναι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Και από ό,τι φαίνεται, η χρεοκοπία απομακρύνεται από τον ορίζοντα για τα επόμενα τρία χρόνια. Τώρα πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για μια νέα Ελλάδα, τώρα πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη της χώρας με τρόπο βιώσιμο, που να στηρίζεται στις πολλές δυνατότητές μας και όχι σε δανεικά.
Πώς θα κάνουμε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια εθνικής αναγέννησης αν δεν είμαστε ενωμένοι; Πώς θα αναστήσουμε το έθνος μας, πώς θα εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας αν δεν πειστούμε για την ανάγκη αλλαγής, αν δεν βοηθήσουμε στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας;
Το κείμενο στην αρχή είναι ελαφρά τροποποιημένο από τη μετάφραση των Αναλέκτων του Κομφούκιου που έκανε ο Σωτήρης Χαλικιάς για τις εκδόσεις της Ινδίκτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου