Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ενεργοποιήθηκε το Νέο Ελσίνκι


Το 1999 ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψαν τη συμφωνία του Ελσίνκι. Αμέσως στην Ελλάδα τους κατηγόρησαν για εθνική προδοσία. Οι περισσότεροι Έλληνες χωρίς να είναι σωστά ενημερωμένοι άκουγαν μουδιασμένοι από τηλεοράσεως για την προδοσία που είχε συντελεστεί.

Τα χρόνια πέρασαν. Η Ελλάδα δεν καταστράφηκε. Αντίθετα είδαμε προκοπή άνευ προηγουμένου και ισχυροποίηση στο διεθνές επίπεδο. Έρχονται εκλογές και εκλέγεται ο Κώστας Καραμανλής. Πηγαίνει στην Λουκέρνη να διαπραγματευτεί το Κυπριακό. Δε φαίνεται όμως να τον ενδιαφέρει η εμπλοκή του στις συνομιλίες. Ο Τάσος Παπαδόπουλος δακρύζει στην τηλεόραση. Οι ελληνόφωνοι Κύπριοι καταψηφίζουν το σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Και στην Ελλάδα θυμόμαστε ξαφνικά το Ελσίνκι και διαπιστώνουμε πως η απεμπόλησή του από την κυβέρνηση Καραμανλή είχε ολέθριες συνέπειες για τη χώρα.

Τι άλλαξε και από προδοσία το Ελσίνκι έγινε ξαφνικά εθνική ευκαιρία; Πώς ξαφνικά έγιναν ο Παπανδρέου και ο Σημίτης κορυφαίοι διπλωμάτες;

Σήμερα ζούμε ένα νέο Ελσίνκι. Με τη διαφορά ότι ο Παπανδρέου και το συμφώνησε και το ενεργοποίησε. Οι Έλληνες και πάλι μουδιασμένοι. Ακούνε στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα τις προφητείες για την επερχόμενη καταστροφή. Και υποτιμούν τον άθλο που επέτυχε για μια ακόμα φορά ο Παπανδρέου.

Είναι πολύ παράξενο να ζεις μέσα σε μια τέτοια κοινωνία. Μόνη μου διέξοδος να προσπαθώ με τη βοήθεια της λογικής να ρίξω φως στη νεφελώδη καθημερινότητά μας και να βάλω τάξη στο νεοελληνικό χάος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: