Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

επικίνδυνος εθνικισμός, έλλειψη κριτικής και επιπολαιότητες

Όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παρέδωσε το σχέδιό του στους Κυπρίους, ο αρχηγός του συντηρητικού κόμματος των Ελληνοκυπρίων είπε δημόσια πως το σχέδιο ικανοποιούσε το 95% των ελληνοκυπριακών απαιτήσεων και πως συνεπώς, ήταν ιστορική ανάγκη να εγκριθεί και από τον λαό, ώστε να λυθεί το Κυπριακό με τρόπο που ικανοποιούσε τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων.

Αντί όμως το σχέδιο να εγκριθεί, το παράπονο του Ελληνοκύπριου Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου ότι παρέλαβε κράτος και δε θα παραδώσει κοινότητα επηρέασε καταλυτικά την απόφαση των ελληνοκυπρίων που καταψήφισαν την πρόταση Ανάν. Η ισχυρή αντίθεση του Παπαδόπουλου, σε συνδυασμό με την αποχή Καραμανλή, οδήγησαν στην ναυάγηση του σχεδίου και απομάκρυναν τη λύση του Κυπριακού από τον ορίζοντα των πολιτικών εξελίξεων.

Ποτέ δε συζητήσαμε σοβαρά τι μεσολάβησε και ενώ για δεκαετίες ζητούσαμε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, φτάσαμε στη ρήση Παπαδόπουλου. Αντίθετα, ακόμα και σήμερα, το σχέδιο Ανάν χαρακτηρίζεται ως "αλήστου μνήμης"(1) και καταδικάζεται από πολλούς.

Η έλλειψη σοβαρής συζήτησης είναι ενδεικτική του τέλματος στο οποίο βρίσκεται η ζωή στον ελληνικό κόσμο. Αδυνατούμε να δούμε τα πράγματα με κριτικό και αυτοκριτικό βλέμμα και περιοριζόμαστε σε επιπόλαιες γνώμες και συναισθηματισμούς που δεν ερείδονται στην πραγματικότητα.

Αντί να πούμε ξεκάθαρα τι θέλουμε από ένα σχέδιο επίλυσης ενός προβλήματος, αντί να δούμε ποια σημεία των επιδιώξεών μας ικανοποιεί ένα σχέδιο και ποια όχι, περιοριζόμαστε σε μια συζήτηση που στερείται λογικής βάσης. Έτσι, εφημερίδες, όπως το "Πρώτο Θέμα"(2), μπορούν να γράφουν σειρά εθνικιστικών άρθρων χωρίς ούτε στιγμή να μπουν στην ουσία των πραγμάτων, πολιτικοί, όπως ο Καρατζαφέρης(3), μπορούν να κατακεραυνώνουν ιστορικούς χωρίς να ενδιαφέρονται για την αλήθεια της ιστορίας, δημοσιογράφοι, όπως ο Ευαγγελάτος(4), μπορούν να επικρίνουν πολιτικούς για την ιστορική τους γνώση χωρίς να ενδιαφέρονται για τις πραγματικές συνθήκες της υπόθεσης, δημιουργώντας ένα εθνικιστικό κλίμα για εσωτερική κατανάλωση.

Ενώ εδώ συμβαίνουν αυτά, ο υπόλοιπος κόσμος προχωρά, επιλύει προβλήματα, ανοίγεται με όρεξη στο μέλλον. Και, φυσικά, δεν περιμένει εμάς!

Πότε θα το πάρουμε χαμπάρι;


(1) Αντώνης Σαμαράς, ομιλία στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
(2) η εφημερίδα έχει σταθερά προσανατολισμό εθνικιστικό σχετικά με τα λεγόμενα εθνικά θέματα
(3) ομιλία στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
(4) ερωτήσεις στους Οικολόγους Πράσινους στο debate, προεκλογικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: