Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Ζωντανά απολιθώματα


Διάβαζα σήμερα πως ο γενετικός κώδικας των γιγάντιων πάντα έχει αλλάξει ελάχιστα τα τελευταία τρία εκατομμύρια χρόνια. Ουσιαστικά, λοιπόν, πρόκειται για ζωντανά απολιθώματα.

Μπορεί να μην το έχετε σκεφτεί, αλλά δε χρειάζεται να πάμε ως την Κίνα για να δούμε ζωντανά απολιθώματα. Έχουμε άφθονα και στη χώρα μας. Δυστυχώς όμως, τα δικά μας απολιθώματα δεν είναι όμορφα ούτε χαριτωμένα, αλλά, επειδή οφείλονται σε αγκυλώσεις στη σκέψη, αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο της χώρας και μας ταλανίζουν με πολλούς και όχι πάντα ορατούς τρόπους.

Ένα τέτοιο απολίθωμα αποτελεί το ΚΚΕ. Που θεωρεί άξιο θαυμασμού το γεγονός ότι παρά την κατάρρευση του κομμουνισμού παγκοσμίως και την δημοσίευση των δεινών που αυτός προκάλεσε, εκείνο συνεχίζει να πιστεύει και να διακηρύσσει τα ίδια πράγματα.

Μολονότι δε βλέπω τηλεόραση, είχα σήμερα την ατυχία να δω για μερικά λεπτά ένα talk show για την οικονομία και την ομιλία του Πρωθυπουργού. Και ανάμεσα στους ομιλητές βρισκόταν ένας βουλευτής του ΚΚΕ. Ο οποίος έλεγε πως η διαφθορά γεννιέται από το ίδιο το οικονομικό σύστημα που έχουμε παγκοσμίως. Και πως ό,τι μέτρα και να πάρει η κυβέρνηση δε θα βοηθήσουν τους πολίτες.

Ξεχνά πως στην κομμουνιστική Ρωσία, η διαφθορά ήταν τρομακτική.

Και όταν του μίλησε κάποιος για το θέμα αυτό, ο βουλευτής είπε πως η διαφθορά γεννήθηκε όταν υπήρξε "καπιταλιστική παλινόρθωση". Άρες μάρες κουκουνάρες.

Αυτά τα ζητήματα δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι φιλοσοφική ανάλυση χωράει γύρω από τη στάση του ΚΚΕ. Γιατί δεν είναι μόνο το ΚΚΕ που αποτελεί απολίθωμα στην Ελλάδα. Εδώ περιορίζομαι όμως στην πολιτική ανάλυση του ζητήματος.

Όσο τα απολιθώματα μας παραμυθιάζουν πως αυτά προσφέρουν ζωή, τόσο η κανονική ζωή θα ξεφεύγει μέσα από τα χέρια μας και η πρόοδος της χώρας θα εμποδίζεται. Ή, για να το πω όπως το λέει και ο Πρωθυπουργός: "Αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε". Και η αλλαγή δεν μπορεί παρά να ξεκινά από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, μην περιμένουμε να μας σώσουν άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: