Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τον εντοπισμό της σπατάλης

Είδα στο site της Δράσης, μια πολύ ενδιαφέρουσα καινοτομία, που νομίζω θα ωφελούσε πολύ το Δημόσιο αν έκανε κάτι παρόμοιο και η κυβέρνηση.

Η Δράση καλεί τους πολίτες που διαπιστώνουν σπατάλες του κράτους να πουν για αυτό που έχει υποπέσει στην αντίληψή τους. Έτσι, δημιουργείται μια λίστα με ηλεκτρονικές αναφορές πολιτών για περιπτώσεις σπατάλης από πλευράς του Δημοσίου.

Φυσικά, η Δράση, ως ένα πολύ μικρό κόμμα που δεν εκπροσωπείται καν στο Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην περικοπή των δαπανών. Μπορεί όμως η Κυβέρνηση να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργώντας ένα σύστημα καταγγελιών, ανώνυμων ή και επώνυμων, όπου ο πολίτης, είτε δημόσιος υπάλληλος είτε συναλλασσόμενος με το Κράτος, να μπορεί να αναφέρει, ή ακόμα και να καταγγείλει, φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

Μια τέτοια πρωτοβουλία θα είναι σύμφωνη με το κλίμα ανοιχτής διακυβέρνησης και διαφάνειας στο Κράτος που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση και θα ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές του ΠαΣοΚ για τη σωστή διακυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: