Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

The Buck Stops Here!


Ο Harry Truman είχε στο γραφείο του στον Λευκό Οίκο μια επιγραφή, που έλεγε "The Buck Stops Here", δηλαδή το μπαλάκι των ευθυνών σταματάει εδώ. Μπορεί δηλαδή ο ένας αξιωματούχος να πέταγε τις ευθύνες στον άλλο, αλλά ο Πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να λύσει τα προβλήματα και να αναμετρηθεί με τις ευθύνες.

Από ό,τι φαίνεται, ο νέος Πρωθυπουργός είναι της ίδιας νοοτροπίας. Το παιχνίδι με το μπαλάκι των ευθυνών σταμάτησε και οι προεκλογικές υποσχέσεις γίνονται πράξη με τον πολίτη, και όχι την εξουσία, ως προτεραιότητα.

Είπε μικρό υπουργικό σχήμα; Το έκανε. Είπε μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών; Το έκανε. Είπε πως η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις εξελίξεις; Πήγε στην Τουρκία και κέρδισε τις εντυπώσεις. Είπε πως οι θέσεις των γενικών γραμματέων θα δοθούν με διαγωνισμό; Ο πρώτος διαγωνισμός στην ιστορία της Ελλάδος για αυτές τις θέσεις έχει ήδη ξεκινήσει. Είπε πως θα βοηθήσει ώστε η Ηλεία να γίνει πρότυπο πράσινης ανάπτυξης; Σήμερα βρίσκεται εκεί, συνοδευόμενος από αρχιτέκτονα διεθνούς κύρους. Μίλησε για ασφάλεια του πολίτη; Το "άβατο" των Εξαρχείων καταργήθηκε και ταυτόχρονα ο υπουργός προειδοποίησε πως όποιος αστυνομικός θα ασκεί βία σε πολίτη θα αποτάσσεται από το σώμα.

Τηρώντας τις προεκλογικές του υποσχέσεις δημιουργεί εμπιστοσύνη και ελπίδα και βάζει τα θεμέλια για σημαντικές αλλαγές στη χώρα. Αυτός είναι ο απολογισμός των πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Στο επίπεδο των συμβολισμών, αρχίζει να ανατρέπεται μια κακή εικόνα για την πολιτική και τους πολιτικούς που είχε δημιουργηθεί μετά από χρόνια απαξίωσης της πολιτικής από κάποιους πολιτικούς. Προσδοκούμε την πλήρη ανατροπή του κακού status quo για να ζήσουμε σε μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα που θα σέβεται τους πολίτες της και θα τους επιτρέπει να ενεργοποιήσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις για την ανάπτυξη της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: