Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Όχι στους συμβιβασμούς!


Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τα stage για το δημόσιο. Όπως είχαν δεσμευτεί προεκλογικά. Και παρά το κλίμα που προσπαθούσαν να φτιάξουν δημοσιογράφοι και κόμματα υπέρ της ανομίας των stage. Βρίσκω εξαιρετικά θετικό ότι ο Παπανδρέου δε συμβιβάστηκε στο θέμα αυτό και εξηγούμαι αμέσως.

Με τα stage "βολεύτηκαν" στο δημόσιο ψηφοφόροι χωρίς προσόντα, τη στιγμή που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο στην κοινωνία. Και η κυβέρνηση τους κρατούσε ομήρους, ανανεώνοντας τις συμβάσεις τους, χωρίς να τους προσφέρει διέξοδο για το μέλλον, πέρα από ένα "παράθυρο" για μονιμοποίηση στο δημόσιο παρακάμπτοντας ουσιαστικά το ΑΣΕΠ.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια εξευτελιστική πρακτική. Και αν θέλουμε να φτιάξουμε μια μοντέρνα Ελλάδα, τα stage είναι ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να αλλάξουν.

Τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες; Μια ετερογενής ομάδα ανθρώπων αντέδρασε απέναντι στην ξεκάθαρη προεκλογική δέσμευση του Παπανδρέου να καταργηθούν τα stage. Από το ΚΚΕ, μέχρι τον Αντώνη Σαμαρά, οι δυνάμεις που συντηρούν την παρακμή διαφώνησαν με τον Παπανδρέου. Ήταν μια κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση. Ένα τεστ. Θα είναι μια κυβέρνηση αρχών, μια κυβέρνηση αλλαγής, ή θα συμβιβαστεί με τις δυνάμεις της παρακμής;

Ευτυχώς το βάρος δεν έπεσε στον αρμόδιο Υπουργό. Αλλά υπήρξε συζήτηση συλλογική από πολλούς υπουργούς, υπό τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Και δεν έγινε συμβιβασμός. Η κυβέρνηση τήρησε την προεκλογική της υπόσχεση. Λειτούργησε ως πραγματική κυβέρνηση.

Και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Τη χώρα την κυβερνά ο Γεώργιος Παπανδρέου, με την ισχυρή εντολή που έλαβε από τον Ελληνικό λαό επί συγκεκριμένων θέσεων. Και όχι το ΚΚΕ. Ούτε η κ. Μπακογιάννη. Ούτε οι δημοσιογράφοι.

Δεν έχουμε περιθώρια για συμβιβασμούς με αυτά που μας κρατάνε πίσω. Είναι καιρός οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας να απελευθερωθούν. Και να λειτουργήσουμε ως μοντέρνο κράτος. Ο δρόμος είναι μακρύς. Αλλά η αρχή έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: