Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η γιατρός και η νοσοκόμα


Συχνά οι ασθενείς θεωρούν πως η νοσοκόμα τους τους φροντίζει περισσότερο από τη γιατρό. Πολλές φορές η νοσοκόμα αφιερώνει περισσότερο χρόνο δίπλα στον άρρωστο, βοηθά την ψυχολογία του, του λέει καλούς λόγους που έχει ανάγκη να ακούσει, τον βοηθά να περάσει την άχαρη αυτή περίοδο της ζωής του. Ωστόσο δεν είναι η νοσοκόμα αυτή που επιλύει το πρόβλημα της υγείας του ασθενούς. Δεν έχει τις γνώσεις για να το κάνει αυτό και δεν προσποιείται πως τις έχει.

Αν λυθεί το πρόβλημα του αρρώστου δια της σύγχρονης ιατρικής, σε αυτό θα έχουν συμβάλει οι γνώσεις, τα προσόντα και οι ικανότητες του γιατρού. Πολλές φορές η γιατρός δεν έχει τον χρόνο να αναπτύξει συναισθηματικές σχέσεις με τον άρρωστο, αλλά αυτό δεν μειώνει τη σημασία του ρόλου του στη βελτίωση της υγείας του.

Σε αυτές τις εκλογές το συναίσθημα έρχεται να επισκιάσει τη λογική. Και όπου επικρατεί σκοτάδι, όπου οι αποφάσεις δεν φωτίζονται από το φως της λογικής, τα αποτελέσματα είναι κακά, μερικές φορές δε γίνονται και καταστροφικά.

Υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι κατεβαίνουν στις εκλογές για να εκφράσουν το συναίσθημα δυσαρέσκειας απέναντι στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του τόπου. Επειδή η θεραπεία είναι δυσάρεστη, δηλαδή, αυτοί συμπονώντας τον άρρωστο συμπάσχουν μαζί του και εκφράζουν τον πόνο του. Αλλά αυτοί οι υποψήφιοι δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας. Επειδή η προσέγγισή τους είναι συναισθηματική, η καλή τους διάθεση εξαντλείται μπροστά στα αμείλικτα προβλήματα που θέτει η πραγματικότητα.

Μπορεί η νοσοκόμα να βοηθά συναισθηματικά τον άρρωστο στις ώρες τις δυσκολίας του, αλλά βοηθά πραγματικά στην επίλυση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει όταν εκτελεί τις οδηγίες της γιατρού. Όπως δε θα εμπιστευόμασταν μια νοσοκόμα που κάνει του κεφαλιού της, έτσι δεν πρέπει να εμπιστευτούμε και υποψήφιους που δε διαθέτουν λογικά επεξεργασμένες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Πρέπει να πάρουμε το μέλλον του τόπου τόσο σοβαρά όσο παίρνουμε και την υγεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: