Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Δεν ντρέπονται καθόλου!


Όταν όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι φώναζαν για μείωση των δαπανών, Αριστερά και Δεξιά τους κατήγγειλαν ως νεοφιλελεύθερους. Η μεν Αριστερά φώναζε κατά της κακής Ευρώπης και του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, η δε Δεξιά με την πολιτική της πάτησε γκάζι στις δαπάνες και έβαλε όλον τον κόσμο στο δημόσιο. Σε αυτούς δε που δεν μπόρεσε να βάλει στο δημόσιο, τους μοίρασε τριχίλιαρα.

Και τώρα, όταν ο Γιούνκερ λέει πως το ελληνικό πρόβλημα απασχολούσε σοβαρά τους Ευρωπαίους, βγαίνει και η Αριστερά και η Δεξιά και θριαμβολογούν! Αν είναι ποτέ δυνατόν. Μα δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι τι γίνεται; Δεν μπορώ να φανταστώ πώς σκέφτονται. Οπωσδήποτε δεν σκέφτονται με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε λογική. Οι σκέψεις τους δεν έχουν καμία λογική!

Αυτά όσον αφορά τις ευθύνες τις δικές μας. Αν θέλουμε να δούμε και τις ευθύνες των Ευρωπαίων, είναι προφανές ότι πρέπει να κληθούν οι πολιτικές ηγεσίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Κεντρικής Τράπεζας να δώσουν εξηγήσεις και να μην κάνουν τους έκπληκτους. Η πολιτική ενίσχυσης της Γερμανικής και της Γαλλικής οικονομίας μέσα από την σπατάλη του Ευρωπαϊκού Νότου είναι βαθιά προβληματική. Και το γεγονός ότι δεν είναι μόνη η Ελλάδα με αυτό το μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο πρέπει να μας προβληματίσει για το τι πρόκειται να συμβεί όταν η κρίση περάσει και στις άλλες άσωτες οικονομίες της Ευρωζώνης, οικονομίες που ωφελήθηκαν από τη νομισματική σταθερότητα, επλήγησαν όμως στο εμπορικό τους ισοζύγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: