Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Γιατί αυτό που είπε η Πελέκη ήταν σημαντικό


Υπάρχει μια αξιοσημείωτη σιωπή για αυτά που είπε η κ. Πελέκη για το Βατοπέδι. Και αυτό είναι παράξενο, γιατί αυτή ουσιαστικά είναι η πρώτη που βάζει τον Καραμανλή στο κάδρο για το σκάνδαλο που διέλυσε την κυβέρνησή του.

Μέχρι τώρα οι δημοσιογράφοι άφηναν να εννοηθεί πως για όλα έφταιγε ο Ρουσόπουλος. Αυτός, ως γνωστός του Εφραίμ και της παρέας του, ενορχήστρωσε την όλη υπόθεση. Ο Καραμανλής έβγαινε λάδι. Τουρισμό έκανε ο Καραμανλής στο Βατοπέδι και δεν είχε σχέση με την υπόθεση.

Στην πορεία όμως αποκαλύφθηκε πως είχε ρόλο στο σκάνδαλο και ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού. Μετά από μια σειρά ηλίθιων δηλώσεων του στυλ "μα δεν ήμουν όντως διευθυντής στο γραφείο του Πρωθυπουργού, είχα άλλον τίτλο", μαθαίνει η ελληνική κοινωνία ότι ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού γραφείου επί Καραμανλή φέρεται να συμμετέχει στο σκάνδαλο ενεργά.

Κατά έναν παράδοξο τρόπο, κανένας δεν αναρωτιέται για αυτό το γεγονός. Τα μέσα ενημέρωσης δε ρωτάνε το καυτό ερώτημα: για ποιον λόγο φέρεται να ανακατεύεται ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού γραφείου; Όλοι αποφεύγουν να κάνουν τη σαφή σύνδεση μεταξύ των δύο, λες και το Πρωθυπουργικό γραφείο να μην έχει... Πρωθυπουργό.

Και ξαφνικά, δηλώνει η κ. Πελέκη, η συμβολαιογράφος των επίμαχων συμβολαίων και σύζυγος του Βουλγαράκη που είναι ένας από τους εμπλεκόμενους Υπουργούς, ως μάρτυρας και όχι ως κατηγορούμενη όπως ψευδώς άφησε να εννοηθεί ο κ. Σαμαράς, ότι υπήρχε πολιτική απόφαση από τον τότε Πρωθυπουργό για να προχωρήσουν οι ανταλλαγές των ακινήτων.

Αποσαφηνίζει δηλαδή τελείως την εικόνα που είχαν σκοπίμως αφήσει με πολλά κενά τα μέσα ενημέρωσης, με τον ισχυρισμό πως ο Καραμανλής είχε αποφασίσει και οι Υπουργοί εκτελούσαν τις αποφάσεις του.

Τα μέσα ενημέρωσης επέβαλαν μια περίεργη ομερτά στην υπόθεση αυτή. Αν και ορισμένα μέσα χτύπησαν λυσσαλέα τον Ρουσόπουλο στην αρχή του σκανδάλου, όταν βγήκαν στο φως ενδείξεις για τον ουσιαστικό ρόλο του Καραμανλή στο σκάνδαλο αρνήθηκαν να τον καταγγείλουν, να ενημερώσουν τον κόσμο για την πιθανή ανάμειξη και να διερευνήσουν σε βάθος τον ρόλο του πρώην Πρωθυπουργού.

Η ομερτά δε σταματά στα μέσα ενημέρωσης, αλλά συνεχίζεται και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αν και καταδίκασε πολιτικά τον Ρουσόπουλο και τον Βουλγαράκη ο Σαμαράς, στήριξε πλήρως τον αποτυχημένο και από ό,τι φαίνεται ένοχο Καραμανλή, και η στήριξη αυτή εκτείνεται σε όλα τα ζητήματα, από το Βατοπέδι μέχρι τα ψευδή στοιχεία που δήλωνε η Ελλάδα στο εξωτερικό.

Αυτή η στήριξη με κάνει να σκεφτώ πως και τα μέσα και η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εξοφλούν συμβόλαια. Ο Καραμανλής έκανε ό,τι μπορούσε να τους στηρίξει όταν είχε την εξουσία· τώρα ήρθε η σειρά τους να στηρίξουν αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: