Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Σωστή άσκηση πολιτικής


Πολλοί πολιτικοί στην Ελλάδα εκφράζουν τις επιθυμίες τους για το πώς θα ήθελαν εκείνοι να είναι τα πράγματα. Να παίρνει ο κόσμος πολλά λεφτά, να δουλεύουμε λίγο ή έστω "κανονικά", να δίνει το κράτος καλές συντάξεις, η υγεία και η παιδεία να είναι υψηλού επιπέδου και οι Έλληνες να περνάμε καλά. Αυτά τα πράγματα όλοι θα τα θέλαμε για τους Έλληνες. Από τον τέως βασιλιά μέχρι την γραμματέα του ΚΚΕ. Ειλικρινά, δε νομίζω να υπάρχουν πολιτικοί που να θέλουν ο κόσμος να υποφέρει.


Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν έχει κανένα νόημα η πολιτική συζήτηση να γίνεται σε επίπεδο ευχών. Καλές ευχές μπορούμε να κάνουμε όλοι. Να βελτιώσουμε όμως την κατάσταση στη χώρα δεν μπορούμε όλοι να το κάνουμε και εδώ υπάρχει το πρόβλημα. Από τους πολιτικούς εγώ περιμένω σοβαρές και μελετημένες προτάσεις. Όχι εκθέσεις ιδεών σχολικού επιπέδου. Θέλω να μου πουν τι μέτρα προτείνουν για να βοηθήσουν τους πολίτες, πώς σχεδιάζουν να τα υλοποιήσουν και τι θα σημαίνει πρακτικά αυτό. Συγκεκριμένα πράγματα δηλαδή και όχι ωραίες γενικότητες.


Κατά τη γνώμη μου, είναι σημάδι ανωριμότητας όταν οι πολιτικοί μιλούν χωρίς να έχουν κάνει ένα πλάνο για αυτά που λένε, χωρίς να έχουν να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι καλές προθέσεις, αλλά ανθρώπους έξυπνους που μπορούν να εργαστούν σκληρά και σοβαρά για να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα. Γιατί δεν πρέπει να απατάμε τους εαυτούς μας: το να σκεφτείς λύσεις που να δουλεύουν είναι εξαιρετικά δύσκολο και θέλει πολλά προσόντα. Προσόντα που πολλοί πολιτικοί μας δε φαίνεται να διαθέτουν. Ή να χρησιμοποιούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: