Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Τι δεν κατάλαβε ο Πάσχος


Είπε ο Πάσχος Μανδραβέλης στη ΝΕΤ σήμερα πως δεν καταλαβαίνει γιατί υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά του κ. Σαμαρά με τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητά η Τρόικα. Αφού ήδη δεσμεύτηκε, λέει ο Μανδραβέλης, τι πρόβλημα υπάρχει να το δηλώσει και γραπτώς; Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να εξηγήσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε η Νέα Δημοκρατία να κάνει αυτό που της ζητείται.

Πράγματι, η γραπτή δέσμευση για τήρηση των συμφωνιών της χώρας είναι αυτονόητη για ένα αστικό κόμμα. Όμως η Νέα Δημοκρατία έπαψε να είναι αστικό κόμμα με την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της. Αντί της Νέας Δημοκρατίας που ξέραμε, το κόμμα τώρα έχει αποκτήσει σαφή ακροδεξιό ιδεολογικό χαρακτήρα. Η παλιά Πολιτική Άνοιξη και το Δίκτυο 21 έχουν αλώσει το κόμμα και άλλαξαν ριζικά τον προσανατολισμό του. Οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής θα φανούν όταν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει την εξουσία.

Άνθρωποι που έχουν μανία με την ιστορία και παίρνουν το μέρος των αντιδυτικών - εθνικοφρόνων στις ιστορικές έριδες του παρελθόντος είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής και συμβουλεύουν τον Αντώνη Σαμαρά για τη στάση την οποία πρέπει να κρατήσει. Άνθρωποι που ασχολούνται με ελάσσονος σημασίας αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας και που ψάχνουν να ανακαλύψουν εθνάρχες και "γνήσιους" Έλληνες σε ήσσονος σπουδαιότητος πολιτικές και θρησκευτικές μορφές του παρελθόντος είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για την πορεία του τόπου σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Μια περιήγηση στους ιστοτόπους που ανήκουν στους συγκεκριμένους κύκλους αρκεί για να πείσει τον αναγνώστη.

Δυστυχώς όμως ο μέσος πολίτης παραμένει ανίδεος για την ιδεολογική ατζέντα των ανθρώπων που αποτελούν την νέα Νέα Δημοκρατία και θεωρεί πως το πολιτικό παιχνίδι παίζεται με τους παλιούς γνωστούς όρους. Πολλοί θα εκπλαγούν δυσάρεστα όταν οι εθνικιστές έρθουν στην εξουσία.

Αυτός είναι και ο ένας λόγος που οι ακροδεξιοί αρνούνται να υπογράψουν κοινή δήλωση με τον Πρωθυπουργό, τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και τους υπολοίπους. Σε μια αντιστροφή των ιστορικών δεδομένων, θεωρούν "δηλωσία" αυτόν που δεσμεύεται έναντι των ξένων και εθνικά υπεύθυνο αυτόν που δεν "υποτάσσεται", ανεξαρτήτως των εθνικών συνεπειών. Θέτουν δηλαδή ιδεολογικό ζήτημα και αποκαλύπτουν έναν θρησκευτικής υφής δογματισμό που οδηγεί σε αδιέξοδα, όπως ακριβώς έκαναν με το ζήτημα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ένα ζήτημα που για τον υπόλοιπο κόσμο έχει λυθεί ενώ εμείς νομίζουμε πως εφόσον δε συναινούμε σε λύση το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Ο δεύτερος λόγος για την άρνηση έγγραφης δέσμευσης είναι πως ο Σαμαράς έχει δηλώσει πως θέλει τα λεφτά αλλά όχι τα μέτρα. Στο σημείο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να δούμε αν θα ψηφίσει τα εδάφια των νομοσχεδίων που θα έρθουν και θα αναφέρονται σε νέα μέτρα ή αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα επωμιστεί και πάλι το βάρος των μέτρων. Το κακό είναι πως η απίστευτη αυτή ανευθυνότητα αποδίδει εκλογικά αφού σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Σαμαράς προηγείται και το ΠΑΣΟΚ έχει καταποντιστεί.

Όπως και να έχει, μένει να δούμε τη στάση που θα κρατήσει τελικά η Τρόικα αλλά και ο Σαμαράς, καθώς δεν αποκλείονται "κωλοτούμπες" και από τις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: