Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ένας κακός Υπουργός Οικονομικών


Κατά τη γνώμη μου ο Βενιζέλος δεν έχει την ωριμότητα που οι σοβαρές θέσεις τις οποίες κατέχει ή φιλοδοξεί να κατέχει απαιτούν. Η επιλογή του για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών έγινε για να αποφευχθεί η διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και να ενωθούν οι βουλευτές σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τόπο ώστε να ψηφίσουν τα αναγκαία νομοσχέδια για το καλό της πατρίδας, μιας και μόνο σε αυτούς είχε αφεθεί η ψήφιση των νομοσχεδίων καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε ταχθεί με το ΟΧΙ.

Προσπάθησε να κάνει επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα και απέτυχε, με αποτέλεσμα η Τρόικα να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Θα είχαμε πάρει τη δόση πολύ νωρίτερα αν ο κ. Βενιζέλος είχε συμπεριφερθεί ώριμα. Στη συνέχεια είχε την ανηθικότητα να πει ψέματα για το τι έγινε και να εκμεταλλευτεί το κύρος της θέσης του Αντιπροέδρου ώστε να πλασάρει μια πολιτική ανάλυση που κάλυπτε τις δικές του ευθύνες για την αποχώρηση της Τρόικα. Δεν αρκούσε που αμέσως τον έβαλαν στη θέση του οι Ευρωπαίοι στην πρώτη σύνοδο που παρακολούθησε, προσπάθησε να κάνει πολιτική επαναδιαπραγμάτευση νομίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε το δικό του πολιτικό ανάστημα για να τα βγάλει πέρα. Η αλαζονεία του και η υπερβολική του αυτοπεποίθηση μας οδήγησε σε αδιέξοδο.

Από τότε που διεκδίκησε την Προεδρεία του ΠΑΣΟΚ γίνεται συνεχώς σαφές το πόσο ανώριμα συμπεριφέρεται. Τις προάλλες μας διαβεβαίωνε πως βγήκε από την ατζέντα του Γιούρογκρουπ το θέμα της δόσης γιατί ήδη είχε αποφασιστεί και είχε κλείσει, ενώ βλέπουμε πως μας απειλούν ότι δεν πρόκειται να εκταμιευτεί η δόση αν δεν εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Μας διαβεβαιώνει πως δε θα μπουν νέα μέτρα ενώ ξέρουμε πως πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει ο προϋπολογισμός σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις και να βρούμε του χρόνου άλλο ενάμισι πλας δις.

Επίσης μας κοροϊδεύει λέγοντας πως με τα δις που εξοικονομούνται από τους τόκους, θα μπορούμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική ενώ τα λεφτά αυτά απλά δε θα χρειαστεί να τα δώσουμε σε τόκους· δεν είναι λεφτά που θα τα έχουμε στο χέρι για να τα κάνουμε ό,τι θέλουμε.

Μειώνει την ατζέντα Παπανδρέου και βγάζει έξω τα περί συμφερόντων, ενώ αλλάζει το κλίμα υπό το οποίο θα διεξαγόταν το δημοψήφισμα αφού το συνδέει με εκλογές στην περίπτωση του ΟΧΙ, ενώ ο Παπανδρέου προσπάθησε να το κάνει πολιτικό και όχι κομματικό ή προσωπικό λέγοντας πως θα συνεχίσει να κυβερνά ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Υπερασπίζεται με πάθος το δημοψήφισμα, μιλά για λύτρωση, και την άλλη μέρα παθαίνει πονόκοιλο, εξαφανίζεται, λες και δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις από το νοσοκομείο και μετά λέει πως δε στηρίζει το δημοψήφισμα.

Ο άνθρωπος είναι ακατάλληλος να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, ακατάλληλος να ηγηθεί του Υπουργείου Οικονομικών, ακατάλληλος να ηγηθεί της χώρας. Λυπάμαι πολύ γιατί πολύς κόσμος του έδωσε αυτή τη δύναμη και τον έκανε ρυθμιστή των πολιτικών πραγμάτων της χώρας. Υστερεί σε αντίληψη αλλά και κουλτούρα από τον Γιώργο Παπανδρέου και η ηγεμονία του στον χώρο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να βλάψει τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: