Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Γέμισε με κόσμο το Σύνταγμα. Ε και;


Γέμισε η πλατεία Συντάγματος, λένε οι δημοσιογράφοι και δημιουργούν κλίμα κατά του πολιτικού συστήματος της χώρας. Και όμως, η αλήθεια είναι πως ένα μικρό κομμάτι του αθηναϊκού λαού κατέβηκε στην πλατεία Συντάγματος. Αυτό το μικρό κομμάτι δεν επιτρέπεται να επιβάλλει τη θέλησή του στους υπόλοιπους.

Μπροστά στον συναισθηματισμό της εικόνας, μόνη μας διέξοδος είναι η λογική ανάλυση. Και η λογική μας λέει πως οι υποστηρικτές των κομμάτων είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που κατέβηκαν στην πλατεία Συντάγματος. Μόνο οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας να μαζεύονταν και να ζητούσαν να πέσει η κυβέρνηση θα ήταν λαοθάλασσα. Δε σημαίνει όμως ότι θα γινόταν και κάτι φοβερό. Στη δημοκρατία οι διάφορες ομάδες έχουν πολλούς υποστηρικτές. Δεν μπορεί επειδή γεμίζει μια πλατεία να κυβερνάται αναλόγως και η χώρα.

Το κακό είναι ότι δημιουργείται κλίμα το οποίο υπονομεύει την σταθερότητα στη χώρα. Οι μιντιάρχες για να υποστηρίξουν κοντόφθαλμα τα συμφέροντά τους σπρώχνουν τη χώρα στον γκρεμό. Και ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ σοβαρά για τα πολιτικά πράγματα και που δε σκέφτηκε ποτέ για την διακυβέρνηση της χώρας τρώει αυτά που του σερβίρουν τα μέσα και αντιδρά επιπόλαια.

Η αδιαφορία για τα πολιτικά οδηγεί σήμερα σε απαξίωση του πολιτικού συστήματος, δηλαδή σε απαξίωση της δημοκρατίας μας. Και οι εναλλακτικές είναι εφιαλτικές. Γράφω αυτές τις γραμμές με πόνο, γιατί θεωρώ πως αξίζει να παλέψουμε για τη δημοκρατία όσο ακόμα την έχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: