Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μια διαφορετική ανάλυση για την ελληνική οικονομία

Πολλά δάκρυα έχουν χυθεί για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας. Όλα τα μειονεκτήματα έχουν επισημανθεί, ενώ ένοχοι έχουν αναζητηθεί αρκετές δεκαετίες πίσω. Με αυτήν την ανάρτηση θέλω να εκφράσω μια διαφορετική θέση για την ελληνική οικονομία και να πω πως δεν υστερούμε έναντι των άλλων δυτικών χωρών.

Η άποψή μου αυτή μπορεί να ακουστεί αιρετική. Άλλωστε όλα τα στοιχεία δε λένε πως η ελληνική οικονομία είναι ο φτωχός συγγενής του δυτικού κόσμου; Όχι ακριβώς. Και αυτό συμβαίνει γιατί στην Ελλάδα η παραοικονομία είναι τόσο μεγάλη όσο η κανονική οικονομία. Όταν έχουμε δυο οικονομίες του ίδιου μεγέθους δεν μπορείς να κρίνεις την ανάπτυξη μιας χώρας μόνο με την επίσημη οικονομία. Αν δούμε την κατάσταση ρεαλιστικά, δηλαδή ως έχει, τότε θα καταλάβουμε ότι η υστέρηση δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο υποθέταμε. Και αυτό σημαίνει πως έχουμε βάσιμες ελπίδες να ξεπεράσουμε την τρικυμία στην οποία βρισκόμαστε.

Αν όλοι οι Έλληνες δήλωναν τις οικονομικές τους δραστηριότητες που τώρα είναι εκτός βιβλίων, τότε η εικόνα για την οικονομία θα άλλαζε. Και δεν εννοώ μόνο το σκέλος των εσόδων δια της φορολογίας εισοδήματος. Αναφέρομαι κυρίως στις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας και στην παραγωγή. Και αυτό έχει τη σημασία του.

Φυσικά και άλλες δυτικές χώρες έχουν παραοικονομίες. Αλλά από ό,τι έχω καταλάβει δεν είναι τόσο μεγάλες όσο η δική μας, που ως ποσοστό φτάνει να είναι τόση όση η επίσημη οικονομία. Άρα ναι μεν δεν είμαστε Γαλλία ή Αγγλία, αλλά δεν είμαστε και μια χώρα που δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ και που δεν έχει θέση στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: