Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Παιχνίδια για μεγάλα παιδιά



Αναμφισβήτητα η είδηση της χρονιάς είναι η συνεχιζόμενη αποκάλυψη διπλωματικών εγγράφων της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών από το Wikileaks. Έγγραφα τα οποία μπορεί να μην αποκαλύπτουν κάτι το φοβερό και τρομερό, αλλά για πρώτη φορά δείχνουν ανάγλυφα στον απλό κόσμο πώς λειτουργεί η διεθνής διπλωματία και πώς βλέπει μια υπερδύναμη τις γεωπολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον πλανήτη.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση από τα κείμενα που έχουν ήδη αποκαλυφθεί είναι το σχετικά χαμηλό επίπεδο των ανθρώπων που εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά και των αναλύσεων που παράγουν, αναλύσεις που δε θα είχαν καμία σημασία αν δεν συμμετείχαν στον καθορισμό των κινήσεων στην διεθνή πολιτική σκακιέρα. Μεγάλα παιδιά που κουτσομπολεύουν, φτιάχνουν και διασπείρουν φήμες, ενθουσιάζονται και απογοητεύονται, σχεδιάζουν κινήσεις αποβλέποντας σε κέρδος για τα κράτη τους και προσπαθούν να μαντέψουν αν οι κινήσεις αυτές θα είναι πετυχημένες ή αν θα αποτύχουν, άνθρωποι που πίσω από την ασφάλεια του απορρήτου των επικοινωνιών εκφράζουν απόψεις που δεν επιδέχονται αντιλόγου και κριτικής, δίνουν την εικόνα ενός παιχνιδιού για ενηλίκους παρά σοβαρής και ψύχραιμης διαμόρφωσης των συνθηκών του εικοστού πρώτου αιώνα.

Το δεύτερο πράγμα που μου κάνει εντύπωση είναι η ευκολία με την οποία ένας απλός στρατιώτης απέκτησε πρόσβαση στα απόρρητα αυτά έγγραφα. Αν ο ίδιος δεν είχε ομολογήσει την πράξη του, ούτε που θα ξέραμε πώς τα έγγραφα αυτά βγήκαν στη δημοσιότητα. Το σύστημα πληροφοριών της υπερδύναμης είναι εξαιρετικά ευάλωτο. Φανταστείτε τον χαμό που θα γινότανε αν απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών έβλεπαν το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα σε αντίστοιχη ποσότητα με αυτά που έβγαλε το wikileaks από την Αμερική! Η κριτική για την κυβέρνηση θα ήταν δριμεία και όλοι θα απαιτούσαν παραιτήσεις υπουργών. Αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι η ασφάλεια των πληροφοριών είναι εξαιρετικά ευάλωτη και πως δεν υπάρχει πραγματικά απόρρητο για κάποιον που έχει τη θέληση και τα μέσα να το καταστρατηγήσει.

Αντί όμως να επικεντρωθεί η Αμερικανική κυβέρνηση στο ζήτημα της ασφάλειας των πληροφοριών, αντιδρά με έναν σπασμωδικό τρόπο και επιτίθεται στο ιερό θεμέλιο των δημοκρατικών κοινωνιών, στην ελευθερία της πληροφόρησης, απειλώντας και κατηγορώντας τον ιδρυτή της wikileaks για προδοσία (λες και μπορεί κανείς να είναι προδότης μιας χώρας της οποίας δεν είναι πολίτης!) και κινητοποιώντας τους δορυφόρους της ώστε να συλληφθεί και να διωχθεί ο άνθρωπος που απλά δημοσίευσε τις πληροφορίες που έφτασαν στα χέρια του, πληροφορίες που ντροπιάζουν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και φέρνουν σε δύσκολη θέση κυβερνητικούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η επίθεση απέναντι στο δικαίωμα του πολίτη για ενημέρωση είναι εξαιρετικά σημαντική και αποκτά ιστορικές διαστάσεις. Αυτή την περίοδο διαμορφώνονται οι κανόνες για τη λειτουργία των νέων μέσων και οι παραδοσιακές εξουσίες από την αρχική τους αμηχανία περνούν σε μια συντονισμένη προσπάθεια να λογοκρίνουν το ίντερνετ. Στην προσπάθειά τους αυτή επιστρατεύονται νόμοι που φτιάχτηκαν από την κυβέρνηση Μπους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όλος ο πλανήτης γίνεται τόπος μιας πολιτικής και οικονομικής σύγκρουσης εξουσιών που αντιστρατεύονται την ανοιχτή κοινωνία των πολιτών. Τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης θα καθορίσουν τον αιώνα που έρχεται.

Το blog τάσσεται με αυτούς που προασπίζονται την ελευθερία του λόγου, θεωρώντας την θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας. Οι πολίτες δεν μπορούν να σιωπούν και να αφήνουν άλλες εξουσίες να καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού αντί για αυτούς. Όλοι μαζί μπορούμε να υπερασπιστούμε την ανοιχτή κοινωνία που με θυσίες έφτιαξαν οι πρόγονοί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: