Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

0,75

0,75%

Μόνο.

Τόσα έγγραφα έχουν δημοσιευτεί, από το σύνολο των απορρήτων εγγράφων που έχει στη διάθεσή της η Wikileaks, τα οποία ανέβασε στο site ο στρατιώτης Bradley Manning, που, για αυτήν του την πράξη, βρίσκεται τώρα σε στρατιωτική φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Αν με ένα τόσο μικρό ποσοστό έχει ήδη προκληθεί πανικός στην Αμερικανική Κυβέρνηση και ανησυχία στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου, φανταστείτε τι έχει να γίνει με την πλήρη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων. Ο ιδρυτής της Wikileaks δεν είναι το πρόσωπο της χρονιάς που μας πέρασε. Ο Julian Assange, μαζί με τον Bradley Manning, είναι τα πρόσωπα της χρονιάς που έρχεται, αφού το 2011 θα δούμε σε όλο τους το εύρος τα απόρρητα διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν στο site των αποκαλύψεων.



Οι πολίτες όλων των κρατών θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια της αμερικανικής διπλωματίας και να μάθουν πολλά πράγματα που δε συζητιούνται δημόσια.

Η Wikileaks, μέχρι στιγμής διάλεξε μια συντηρητική παρουσίαση των κειμένων. Με προσεκτική επιλογή τα δημοσιοποιεί λίγα λίγα, ώστε να προλάβουν τα μέσα ενημέρωσης και οι πολίτες να απορροφήσουν τις πληροφορίες. Αν δημοσιεύονταν και τα 251.287 απόρρητα έγγραφα, τότε οι σημαντικές αποκαλύψεις θα χάνονταν στην πληθώρα των πληροφοριών. Ο τεράστιος όγκος θα κάλυπτε τα πάντα. Ενώ με τη μετρημένη δημοσιοποίηση, προλαβαίνουμε να μάθουμε λεπτομέρειες και να αφομοιώσουμε την πληθώρα των πληροφοριών.



Μέχρι στιγμής, στα ελληνικά πράγματα δεν αναφέρονται πολλά διπλωματικά έγγραφα. Εντελώς ενδεικτικά παραθέτω την άποψη που φέρεται να εξέφρασε ο Μπερλουσκόνι, ότι δεν ανησυχεί πως μια κατάρρευση της Ελλάδας θα συμπαρασύρει την Ευρώπη, διότι γνωρίζει προσωπικά τον Παπανδρέου και ξέρει πως θα σώσει την κατάσταση. Ένα έγγραφο που αποκαλύπτει το κύρος που έχει ο Παπανδρέου στο εξωτερικό, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μια μεγάλη Ευρωπαϊκή δύναμη, η Ιταλία, σταθμίζει τις καταστάσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε. Το 2011 θα είναι μια χρονιά εξελίξεων. Ελπίζω οι πληροφορίες που θα αποκαλυφθούν να μην επισκιαστούν από την οικονομική κρίση, αλλά να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τις αποκαλύψεις και να σκεφτούμε, ως απλοί πολίτες, για το παρόν και το μέλλον του κόσμου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: