Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Όχι άλλο κάρβουνο!


Τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης Σημίτη τα κανάλια ξεκίνησαν να μιλάνε για πρόωρες εκλογές. Από τότε δε σταμάτησαν καθόλου. Την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, συνεχώς τα μέσα ασχολιούνταν με το αν και πότε θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω. Μια σύντομη έρευνα θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε πως από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης Καραμανλή τα κανάλια μίλαγαν για πρόωρες εκλογές. Και συνέχισαν σε όλο αυτό το διάστημα. Άλλωστε, ο πολιτικός καιροσκοπισμός του Καραμανλή αλλά και η ανοησία μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος ευνοούσε αυτές τις συζητήσεις. Με την απέραντη εκλογολογία περάσαμε τα χρόνια Καραμανλή. Βγήκε στην κυβέρνηση το ΠαΣοΚ και τα μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να μιλάνε για εκλογές. Στην αρχή ο "Γιώργος" θα έκανε εκλογές τον Απρίλη, γιατί δε θα κατάφερνε να αντιμετωπίσει τη χρεωκοπία. Μετά θα έκανε το καλοκαίρι. Μετά το φθινόπωρο. Τώρα μας λένε πάλι για τον Απρίλη.

Σε αντίθεση με τους κομματικούς υπολογισμούς και τους βυζαντινισμούς του συστήματος Καραμανλή, ο Παπανδρέου έχει δώσει δείγματα μιας τελείως διαφορετικής γραφής. Έχει μιλήσει ξεκάθαρα στον κόσμο σε όλη τη διάρκεια της πορείας του και ξέρουμε πως όταν λέει κάτι το εννοεί. Όπως ξέρουμε επίσης πως οι εξελίξεις μπορεί να είναι τόσο ραγδαίες που σε λίγες μέρες να αλλάξουν πολιτικοί σχεδιασμοί ετών. Τώρα ο Πρωθυπουργός έχει πει πως θέμα εκλογών δεν υπάρχει. Έχει εξηγήσει πως εκλογές θα μπουν στο τραπέζι όταν δε θα μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα από τις αντιδράσεις των διαφόρων συμφερόντων, οπότε και θα καταφύγει στο εκλογικό σώμα για να ζητήσει από τον λαό να αναλάβει την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί.

Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να κουβεντιάζουν τα μέσα συνέχεια, για ένα χρόνο τώρα, το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Είναι παραπάνω από προφανές ότι η κουβέντα αυτή δεν έχει νόημα και επίσης εξυπηρετεί διάφορες σκοπιμότητες. Προσωπικά αισθάνομαι κουρασμένος από αυτήν την κατάσταση. Θέλω επιτέλους τα μέσα ενημέρωσης να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ξεκινήσουν να προσφέρουν... ενημέρωση. Δε γίνεται να περνάμε τον καιρό μας με τόσο χαμηλού επιπέδου συζητήσεις. Είναι καιρός να τους γυρίσουμε την πλάτη ώστε να λάβουν το μήνυμα πως το κοινό απαιτεί ψηλότερα στάνταρντς στην ενημέρωση. Εκεί που παλιότερα έβλεπα ειδήσεις από όλα τα κανάλια, τώρα σπάνια πια ακούω τηλεόραση. Είναι επιτακτική ανάγκη να ασκηθεί πίεση στους επιχειρηματίες ώστε να αλλάξουν ρότα οι υπεύθυνοι για την agenda της ενημέρωσης.

Πέρα από την ατελείωτη εκλογολογία, έχω βαρεθεί να ακούω πως είναι όλοι ίδιοι. Ή, να επιτίθενται στον Σημίτη αφήνοντας υπονοούμενα πως ήταν... εγκληματίας, απλά για να ισοφαρίσουν την καταστροφή που δημιούργησε ο Καραμανλής. Το ίδιο θέμα με άλλα λόγια. Ε, δεν είναι όλοι ίδιοι. Δεν είναι ίδιοι αυτοί που μας έδωσαν ανάπτυξη και πλούτο, δημοκρατία και ισότιμη πρόσβαση στο κράτος, αυτού που έδωσαν σε ένα σωρό κόσμο μια θέση στον ήλιο, αυτοί που κουράστηκαν και πρόσφεραν τόσα για τον τόπο, αυτοί που διακινδύνεψαν και τη ζωή τους για την Ελλάδα, με αυτούς που τεμπέλιασαν, με αυτούς που συμπεριφέρονταν υποκριτικά, με αυτούς που στήριξαν τα συμφέροντα ορισμένων, με αυτούς που βόλεψαν την οικογένειά τους, το σόι τους, το χωριό τους και την εκλογική τους περιφέρεια σε βάρος της χώρας, με αυτούς που αδιαφόρησαν, με αυτούς που χρησιμοποίησαν τις θέσεις τους για να πλουτίσουν και για να ρίξουν γκόμενες ή γκόμενους και για να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς συνέπειες.

Όλα στη ζωή έχουν συνέπειες. Και αντί να κατηγορούμε τους άξιους, αντί να λιθοβολούμε και να σταυρώνουμε όσους δίνουν την ψυχή τους για το καλό του τόπου, ας αναγνωρίσουμε επιτέλους την προσφορά τους και ας ασκήσουμε κριτική σε αυτούς που μας δουλεύουνε. Πρέπει το δούλεμα να σταματήσει. Πρέπει ο πολιτικός που όλη μέρα πίνει καφέδες, ή, ακόμα χειρότερα, ούζα, στο Κολωνάκι, να πάψει να υποκρίνεται τον υπεύθυνο πολιτικό. Πρέπει ο δημοσιογράφος που τα παίρνει από διακόσιες μεριές και έχει εκατομμύρια ευρώ να πάψει να υποκρίνεται τον αδέκαστο κριτή και τον συμπαραστάτη του λαού. Πρέπει ο αδιάφορος ψηφοφόρος που αρκείται σε σκέψεις γηπέδου ή παραλίας να πάψει να αγανακτεί με αυτά που "του κάνανε". Πρέπει όλοι να τους γυρίσουμε την πλάτη μέχρι να πάρουν χαμπάρι πως οι μαγκιές δεν περνάνε πια.

Βαρέθηκα τις μαγκιές. Όπως βαρέθηκα και τις ατέρμονες επαναλήψεις των κλισέ. Όπως ο μονότονος λόγος του Σαμαρά για νέο "μείγμα" οικονομικής πολιτικής. Εγώ βαρέθηκα να τον ακούω. Αυτός δε βαριέται να το λέει συνέχεια; Αν έχει τα προσόντα για ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ας μας πει τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει για να αλλάξει αυτό το ρημάδι το "μείγμα". Ας μας πει ποια κονδύλια του προϋπολογισμού θέλει αυτός να αλλάξουν. Συγκεκριμένα. Ας αποδεχτεί την πρόσκληση - πρόκληση του Υπουργού Οικονομικών να δούνε μαζί κωδικό - κωδικό στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους τον προϋπολογισμό.

Είναι εξαιρετικά εκνευριστικό να ακούς τέτοιες προχειρότητες από έναν θεσμικό παράγοντα του μεγέθους του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Σαν τις επιπολαιότητες που έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση ο Καραμανλής. Επιπολαιότητες που τις αναπαράγουν, όπως έκαναν παλιά με τις απόψεις Καραμανλή για το "σπάταλο κράτος του ΠαΣοΚ" ή τη "διαφθορά" ή τη "δημιουργική λογιστική", τα μέσα ενημέρωσης μιλώντας για μέτρα υπέρ "της ανάπτυξης", χωρίς ποτέ να μας λένε ποια πρέπει να είναι αυτά τα μέτρα. Λες και το ότι σκέφτηκε ο Σαμαράς ότι πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη είναι καμιά σπουδαία ιδέα που δεν την είχε σκεφτεί κανείς άλλος.

Η γνώμη μου είναι πως πολιτική δεν είναι έκθεση ιδεών επιπέδου Γυμνασίου ή Λυκείου. Και όμως, έχουμε αποδεχτεί για χρόνια από πολλούς πολιτικούς μας και από τα μέσα ενημέρωσης να έχουν αυτό το επίπεδο. Φτάνει πια. Θετική αλλαγή στις ζωές μας δεν μπορεί να προκύψει από ευχές και ασάφειες. Πρέπει να εργαστούν σοβαρά όλοι και να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Οι πολιτικοί πρέπει να διατυπώνουν συγκεκριμένα μέτρα το αποτέλεσμα των οποίων θα έχουν μετρήσει και το οποίο θα τσεκάρουν και μετά ώστε να αναθεωρούν τις απόψεις του. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν σοβαρή έρευνα και να λένε τα πράγματα που ανακαλύπτουν αντί να κρύβουν την αλήθεια από τον κόσμο προτιμώντας να κάνουν θεατρινισμούς στα παράθυρα των σταθμών και να εκμεταλλεύονται χυδαία την αδιαφορία και την αμάθεια του κόσμου. Και ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί σοβαρά και να ψάξει να ακούσει διάφορες σοβαρές απόψεις για τα πράγματα.

Αν δεν δουλέψετε για να διαμορφώσετε σωστή άποψη, μην περιμένετε προκοπή στη χώρα. Η δημοκρατία γίνεται αποτελεσματική όταν ασχολούμαστε με τα πολιτικά πράγματα, όταν ενημερωνόμαστε, όταν διαβάζουμε, όταν σκεφτόμαστε, όταν κρίνουμε, όταν κάνουμε διάλογο. Με την ιδιωτεία μόνο συμφορές μπορούν να μας βρουν. Πάνω από όλα, περάστε τα όλα από το κόσκινο του ορθού λόγου. Ξαναβρείτε τη λογική που η χρήση της έκανε τόσο διάσημους τους προγόνους μας.

Όλα αυτά θέλουν βέβαια κόπο. Αν δε θέλετε να κοπιάσετε, τότε μην παραπονιέστε όταν τα πράγματα πηγαίνουν κατά διαβόλου. Αυτό ισχύει για όλους. Είδαμε τι πάθαμε με Πρωθυπουργό και Υπουργούς που δεν κοπίαζαν και πολίτες που εκστασιάζονταν με τον ανίκανο Πρωθυπουργό και πίστευαν αφελώς ότι όλοι το ίδιο είναι. Η δημοκρατία είναι σαν τα μεταξωτά βρακιά. Άμα δε θέλετε να κουραστείτε, άμα δε θέλετε δηλαδή την ευθύνη της διοίκησης της χώρας, ας φέρουμε έναν Φαραώ να προσκυνάμε και να τελειώνουμε.

Είμαι πραγματικά κουρασμένος με τα ίδια και τα ίδια. Έχω χάσει την υπομονή μου με την τεμπελιά, την βλακεία, την έλλειψη κριτικής σκέψης, το βόλεμα, την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και την υποκρισία που επικρατεί στη δημόσια σκηνή. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τα πράγματα. Ας κάνει ο καθένας μας ό,τι μπορεί.

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί περνάει τόσο βαθιά κρίση η αγορά


Είναι κοινή διαπίστωση πως ο τζίρος στην αγορά έχει πέσει πάρα πολύ, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Εγώ θα ξεκινήσω από εδώ για να βγάλω ανάποδα το συμπέρασμα. Γιατί τι σημαίνει ότι έπεσε ο τζίρος; Σημαίνει ότι πριν ο κόσμος αγόραζε. Τι άλλαξε; Οι περικοπές που έκανε το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι προηγουμένως, που ο τζίρος ήταν ανεβασμένος, ουσιαστικά το Δημόσιο τροφοδοτούσε την αγορά. Δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας ζούσε τόσο καιρό με λεφτά του κράτους.

Αυτή η απλή διαπίστωση, ότι η φούσκα του δημοσίου χρέους πέρα από τους δημοσίους υπαλλήλους εξυπηρετούσε καίρια και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, συχνά παραβλέπεται. Αυτό το παράλογο πράγμα, ο ιδιωτικός τομέας να δρα ουσιαστικά ως ένας "ευρύτατος δημόσιος τομέας" (Π. Μανδραβέλης) πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Και να αρχίσει να λειτουργεί ως πραγματικά ιδιωτικός τομέας που παράγει προϊόντα και καινοτομεί, που αναλαμβάνει ρίσκα και κερδίζει με το σπαθί του κέρδη, χωρίς να περιμένει και αυτός το κράτος να τον χρηματοδοτήσει μέσα από μια σειρά αχρείαστων υπηρεσιών (από στρατόπεδα στην... Πελοπόννησο μέχρι ΤΕΙ στα Γρεβενά), αχρείαστων υπαλλήλων (διπλασιασμός μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων επί κυβερνήσεως Καραμανλή) και αδιαφανών και εγκληματικών αναθέσεων έργων και διαπλοκής επιχειρηματιών - δημοσίου.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

0,75

0,75%

Μόνο.

Τόσα έγγραφα έχουν δημοσιευτεί, από το σύνολο των απορρήτων εγγράφων που έχει στη διάθεσή της η Wikileaks, τα οποία ανέβασε στο site ο στρατιώτης Bradley Manning, που, για αυτήν του την πράξη, βρίσκεται τώρα σε στρατιωτική φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Αν με ένα τόσο μικρό ποσοστό έχει ήδη προκληθεί πανικός στην Αμερικανική Κυβέρνηση και ανησυχία στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου, φανταστείτε τι έχει να γίνει με την πλήρη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων. Ο ιδρυτής της Wikileaks δεν είναι το πρόσωπο της χρονιάς που μας πέρασε. Ο Julian Assange, μαζί με τον Bradley Manning, είναι τα πρόσωπα της χρονιάς που έρχεται, αφού το 2011 θα δούμε σε όλο τους το εύρος τα απόρρητα διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν στο site των αποκαλύψεων.



Οι πολίτες όλων των κρατών θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια της αμερικανικής διπλωματίας και να μάθουν πολλά πράγματα που δε συζητιούνται δημόσια.

Η Wikileaks, μέχρι στιγμής διάλεξε μια συντηρητική παρουσίαση των κειμένων. Με προσεκτική επιλογή τα δημοσιοποιεί λίγα λίγα, ώστε να προλάβουν τα μέσα ενημέρωσης και οι πολίτες να απορροφήσουν τις πληροφορίες. Αν δημοσιεύονταν και τα 251.287 απόρρητα έγγραφα, τότε οι σημαντικές αποκαλύψεις θα χάνονταν στην πληθώρα των πληροφοριών. Ο τεράστιος όγκος θα κάλυπτε τα πάντα. Ενώ με τη μετρημένη δημοσιοποίηση, προλαβαίνουμε να μάθουμε λεπτομέρειες και να αφομοιώσουμε την πληθώρα των πληροφοριών.



Μέχρι στιγμής, στα ελληνικά πράγματα δεν αναφέρονται πολλά διπλωματικά έγγραφα. Εντελώς ενδεικτικά παραθέτω την άποψη που φέρεται να εξέφρασε ο Μπερλουσκόνι, ότι δεν ανησυχεί πως μια κατάρρευση της Ελλάδας θα συμπαρασύρει την Ευρώπη, διότι γνωρίζει προσωπικά τον Παπανδρέου και ξέρει πως θα σώσει την κατάσταση. Ένα έγγραφο που αποκαλύπτει το κύρος που έχει ο Παπανδρέου στο εξωτερικό, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μια μεγάλη Ευρωπαϊκή δύναμη, η Ιταλία, σταθμίζει τις καταστάσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε. Το 2011 θα είναι μια χρονιά εξελίξεων. Ελπίζω οι πληροφορίες που θα αποκαλυφθούν να μην επισκιαστούν από την οικονομική κρίση, αλλά να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τις αποκαλύψεις και να σκεφτούμε, ως απλοί πολίτες, για το παρόν και το μέλλον του κόσμου μας.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Παιχνίδια για μεγάλα παιδιά



Αναμφισβήτητα η είδηση της χρονιάς είναι η συνεχιζόμενη αποκάλυψη διπλωματικών εγγράφων της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών από το Wikileaks. Έγγραφα τα οποία μπορεί να μην αποκαλύπτουν κάτι το φοβερό και τρομερό, αλλά για πρώτη φορά δείχνουν ανάγλυφα στον απλό κόσμο πώς λειτουργεί η διεθνής διπλωματία και πώς βλέπει μια υπερδύναμη τις γεωπολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον πλανήτη.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση από τα κείμενα που έχουν ήδη αποκαλυφθεί είναι το σχετικά χαμηλό επίπεδο των ανθρώπων που εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά και των αναλύσεων που παράγουν, αναλύσεις που δε θα είχαν καμία σημασία αν δεν συμμετείχαν στον καθορισμό των κινήσεων στην διεθνή πολιτική σκακιέρα. Μεγάλα παιδιά που κουτσομπολεύουν, φτιάχνουν και διασπείρουν φήμες, ενθουσιάζονται και απογοητεύονται, σχεδιάζουν κινήσεις αποβλέποντας σε κέρδος για τα κράτη τους και προσπαθούν να μαντέψουν αν οι κινήσεις αυτές θα είναι πετυχημένες ή αν θα αποτύχουν, άνθρωποι που πίσω από την ασφάλεια του απορρήτου των επικοινωνιών εκφράζουν απόψεις που δεν επιδέχονται αντιλόγου και κριτικής, δίνουν την εικόνα ενός παιχνιδιού για ενηλίκους παρά σοβαρής και ψύχραιμης διαμόρφωσης των συνθηκών του εικοστού πρώτου αιώνα.

Το δεύτερο πράγμα που μου κάνει εντύπωση είναι η ευκολία με την οποία ένας απλός στρατιώτης απέκτησε πρόσβαση στα απόρρητα αυτά έγγραφα. Αν ο ίδιος δεν είχε ομολογήσει την πράξη του, ούτε που θα ξέραμε πώς τα έγγραφα αυτά βγήκαν στη δημοσιότητα. Το σύστημα πληροφοριών της υπερδύναμης είναι εξαιρετικά ευάλωτο. Φανταστείτε τον χαμό που θα γινότανε αν απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών έβλεπαν το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα σε αντίστοιχη ποσότητα με αυτά που έβγαλε το wikileaks από την Αμερική! Η κριτική για την κυβέρνηση θα ήταν δριμεία και όλοι θα απαιτούσαν παραιτήσεις υπουργών. Αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι η ασφάλεια των πληροφοριών είναι εξαιρετικά ευάλωτη και πως δεν υπάρχει πραγματικά απόρρητο για κάποιον που έχει τη θέληση και τα μέσα να το καταστρατηγήσει.

Αντί όμως να επικεντρωθεί η Αμερικανική κυβέρνηση στο ζήτημα της ασφάλειας των πληροφοριών, αντιδρά με έναν σπασμωδικό τρόπο και επιτίθεται στο ιερό θεμέλιο των δημοκρατικών κοινωνιών, στην ελευθερία της πληροφόρησης, απειλώντας και κατηγορώντας τον ιδρυτή της wikileaks για προδοσία (λες και μπορεί κανείς να είναι προδότης μιας χώρας της οποίας δεν είναι πολίτης!) και κινητοποιώντας τους δορυφόρους της ώστε να συλληφθεί και να διωχθεί ο άνθρωπος που απλά δημοσίευσε τις πληροφορίες που έφτασαν στα χέρια του, πληροφορίες που ντροπιάζουν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και φέρνουν σε δύσκολη θέση κυβερνητικούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η επίθεση απέναντι στο δικαίωμα του πολίτη για ενημέρωση είναι εξαιρετικά σημαντική και αποκτά ιστορικές διαστάσεις. Αυτή την περίοδο διαμορφώνονται οι κανόνες για τη λειτουργία των νέων μέσων και οι παραδοσιακές εξουσίες από την αρχική τους αμηχανία περνούν σε μια συντονισμένη προσπάθεια να λογοκρίνουν το ίντερνετ. Στην προσπάθειά τους αυτή επιστρατεύονται νόμοι που φτιάχτηκαν από την κυβέρνηση Μπους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όλος ο πλανήτης γίνεται τόπος μιας πολιτικής και οικονομικής σύγκρουσης εξουσιών που αντιστρατεύονται την ανοιχτή κοινωνία των πολιτών. Τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης θα καθορίσουν τον αιώνα που έρχεται.

Το blog τάσσεται με αυτούς που προασπίζονται την ελευθερία του λόγου, θεωρώντας την θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας. Οι πολίτες δεν μπορούν να σιωπούν και να αφήνουν άλλες εξουσίες να καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού αντί για αυτούς. Όλοι μαζί μπορούμε να υπερασπιστούμε την ανοιχτή κοινωνία που με θυσίες έφτιαξαν οι πρόγονοί μας.

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ηλιθιότητας συνέχεια...


Διαβάζω την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για τον ξυλοδαρμό Χατζηδάκη. Λέει ότι είναι αποτέλεσμα της στάσης του κόμματος ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μας λένε οι συντάκτες της ανακοίνωσης ότι "κάποιοι" (πάντα αυτό είναι σκοτεινό και μυστηριώδες στις ανακοινώσεις και ποτέ δε μας αποκαλύπτουν ποιοι είναι αυτοί, μάλλον για να μας κρατάνε σε σασπένς!) ενοχλήθηκαν από την "αντίσταση" της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει "εργασιακό μεσαίωνα" και για αυτό... έδειραν τον Χατζηδάκη.

Προφανώς οι συντάκτες της ανακοίνωσης, δηλαδή ο πρόεδρος του κόμματος και οι επιτελείς του, στερούνται στοιχειώδους αντίληψης της πραγματικότητας. Από αυτά που λένε συνάγω το συμπέρασμα πως το μυαλό τους δεν αρκεί για την ορθή διοίκηση περιπτέρου, πόσο μάλλον μιας χώρας. Πού θα σταματήσει αυτή η ανοησία;

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν ορισμένους κάφρους σε τέτοιες πράξεις βίας. Τα λεφτά που χάνουνε, η οικονομική δυσπραγία στην οποία ήλθε η χώρα, η αποτυχημένη σας διακυβέρνηση, το νοσηρό κλίμα το οποίο και εσείς θρέψατε για "κάποιους" που κλέβουνε τα λεφτά του λαού... Η λίστα δεν έχει τέλος. Αλλά όχι, κανείς δε θα έδερνε τον Χατζηδάκη επειδή η Νέα Δημοκρατία κάνει ηρωικό αγώνα υπέρ των εργαζομένων. Έλεος πια. Σοβαρευτείτε επιτέλους!

Αίσχος: Οι ηλίθιοι έχυσαν αίμα



Έδειραν σήμερα τον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκη κατηγορώντας τον για κλοπή. Δε μας είπαν οι εγκληματίες που βιαιοπράγησαν ποια ακριβώς κλοπή έκανε ο κύριος Χατζηδάκης. Τι ακριβώς του καταλογίζουν; Σε ποια υπόθεση εμπλέκεται και βάσει ποιων στοιχείων ο λαϊκός δικαστής - δήμιος αποφάσισε την τιμωρία του ενόχου;

Ο Κ. Χατζηδάκης, όπως και ο κάθε Χατζηδάκης φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί διόγκωσε το δημόσιο προσλαμβάνοντας και τακτοποιώντας κόσμο, γιατί δεν προχώρησε σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, γιατί οι μεταρρυθμίσεις που έκανε ήταν μισές και για άλλα παρόμοια πολιτικά λάθη. Έχει πολιτικές ευθύνες και αυτές εξετάζονται στις εκλογές. Και όχι στα δικαστήρια. Ούτε στους δρόμους.

Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ψήφισε τον κύριο Χατζηδάκη και τον οδήγησε στη Βουλή μετά την πρώτη θητεία της Νέας Δημοκρατίας στην Κυβέρνηση και τον ξαναψήφισε μετά την πανωλεθρία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό θα πει πως οι ψηφοφόροι δεν του καταλόγισαν ούτε καν τις πολιτικές ευθύνες που είχε ως βασικός υπουργός στην κυβέρνηση που κατέστρεψε τη χώρα με τις πολιτικές της επιλογές, πόσο μάλλον ευθύνες ποινικές.

Αλλά όχι, αυτό δεν έχει σημασία, γιατί μερικοί κύριοι αποφάσισαν πως δίκιο είναι η τσαντίλα τους και παραβαίνοντας κάθε δημοκρατική αρχή ξυλοκόπησαν τον άνθρωπο καταγγέλλοντάς τον ως κλέφτη.

Οι άνθρωποι που το έκαναν αυτό, πέρα από εγκληματίες και φασίστες είναι και ηλίθιοι. Η ηλιθιότητά τους έγκειται στο ότι η διάλυση της χώρας δεν επήλθε από κλεψιές, που αυτοί όντας Κλουζώ και Πουρό ανακάλυψαν δι επιφοιτήσεως, αλλά από λανθασμένες πολιτικές επιλογές οι οποίες στηρίχτηκαν σε ευρείες πλειοψηφίες. Όταν ο ελληνικός λαός στήριζε αυτούς που μοίραζαν τριχίλιαρα και θέσεις στο δημόσιο σε βάρος κάθε έννοιας ορθού λόγου, τότε δεν μπορούν σήμερα μερικοί να παραμιλάνε και να βλέπουν παντού κλέφτες που τους έφαγαν τα ωραία τους λεφτά.

Προτού κατηγορήσετε κάποιον για κλοπή αναλογιστείτε από πού και ως πού δικαιούστε τα λεφτά που θεωρείται ότι σας έφαγαν. Τι παράγετε και σας χρωστάνε κάποιοι λεφτά; Για να μπορείς να κάνεις ορθή κριτική, πρέπει να έχεις κάνει πρώτα ορθή αυτοκριτική. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα σε μια κοινωνία που διαρκώς δικαιολογεί τον εαυτό της και τα περιμένει όλα από κάποιους τρίτους.