Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Την αξιοπρέπειά σου την έχεις χάσει εδώ και καιρό


Μίλησε ένας συνδικαλιστής των ιδιοκτητών φορτηγών και είπε πως το μόνο που τους έχει απομείνει είναι η αξιοπρέπειά τους και γι' αυτό θα αγωνιστούν για τα συμφέροντά τους. Οι ιδιοκτήτες των φορτηγών εκβιάζουν την ελληνική κοινωνία για να συνεχίζουν να αποκομίζουν τεράστια κέρδη σε βάρος των υπολοίπων, σε βάρος ακόμα και των ίδιων τους των οδηγών. Και τώρα που υπάρχει μια μικρή κινητικότητα στο ζήτημα των αδειών, απειλούν θεούς και δαίμονες.

Όταν ζητάς να ζεις σε βάρος της κοινωνίας, τότε έχεις χάσει την αξιοπρέπειά σου. Γιατί αξιοπρέπεια σημαίνει να θες να ζεις από τον κόπο σου και από το έργο που παράγεις. Αξιοπρέπεια σημαίνει να ζεις από την εργασία σου και να προσφέρεις μέσω της εργασίας σου στην κοινωνία.

Το να ανοίξει το επάγγελμα δεν επηρεάζει την αξιοπρέπεια των ιδιοκτητών. Δεν τους διώχνει κανείς από την εργασία τους. Αυτό που τους μένει μετά την απελευθέρωση είναι αυτό που θα έπρεπε να είχαν και πριν: η δουλειά τους. Αλλά από ό,τι φαίνεται δεν ενδιαφέρονται για τη δουλειά. Αλλά για το εύκολο κέρδος.

Τέτοιες παρασιτικές αντιλήψεις έφεραν τη χώρα στα χάλια που είμαστε τώρα. Όσο θα συνεχίζουμε να μπερδεύουμε τον παρασιτισμό με την αξιοπρέπεια, δε θα έχουμε θέση ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη που προσφέρουν ευημερία στους πολίτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: